Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Farvel båsfjøs, hallo løsdrift

Christian Diskerud Meyer på Toten har bygd på nytt melkefjøs for åtte millioner kroner.

Det nye fjøset er bygget i forlengelsen av det gamle. Foto: Privat

Helt siden Christian Diskerud Meyer og kona overtak hennes barndomsgård for fem år siden, har tanken vært å modernisere båsfjøset med 42 båsplasser fra 70-tallet.

Utgangspunktet var et båsfjøs med 42 båsplasser fra 70-tallet. Foto: Camilla Mellemstrand.

– For en kontorkropp som min passer det ikke å sitte i hockey flere timer to ganger om dagen. Jeg har vært prosjektleder i IT-bransjen i tjue år og drives mye bedre med management og avvikshåndtering enn med rent rutinearbeid, så jeg er ikke i tvil om at arbeidshverdagen kommer til å bli mye mer spennende nå. Det blir ikke mindre arbeid, men annerledes arbeid, sier melkeprodusenten.

450 tonn

Nå har han bygget på en ny avdeling, 22 meter bred og 37 meter lang, i forlengelsen av det gamle fjøset.

Med skraperobot, melkerobot, kraftfôrstasjoner og Lely Vector blir det lite tungt rutinearbeid i fjøset hos Christian framover. Foto: Privat.

Han produserte 350 tonn i det gamle fjøset, men har leid en ny kvote på 100 tonn, slik at han i dag kan produsere 450 tonn. Det nye fjøset har også gitt mulighet til å fôre fram alle oksene selv, mens han tidligere solgte dem rett etter melkeperioden.

På sikt er planen å rive ut alle båsene i det gamle fjøset og bygge binger på begge sider av fôrbrettet. Da er planen å ha okser på den ene siden og kvigeoppdrett på den andre.

Sinkyrne skal etterhvert plasseres i en gammel plansilo.

Planløsningen for det nye og det gamle fjøset, samt de gamle plansiloene som er blitt henholdsvis fôrkjøkken for Lely vector og som etterhvert skal bli sinkuavdeling.

Høy mekaniseringsgrad

Christian hadde tett kontakt med både Felleskjøpet og Fjøssystemer i hele planleggingsfasen, men det ble tilslutt Fjøssystemer som fikk tilbudet. De har nå levert all innredning, kraftfôrautomater, skraperobot, melkerobot og fôringsautomaten Lely Vector.

Annonse

Christian ville ikke ha gjødseltrekk, men har valgt spaltegulv med kanalomrøring. Fra kanalene går møkka over i møkkakjelleren i gammelfjøset.

Fjøset er bygget i massivtre. Foto: Privat.

– Kanskje jeg må lage kum på sikt, men jeg tror egentlig dette skal holde. Det er plass til 400 kubikk i kanalene, og den gamle møkkakjelleren er aldri blitt full. Siden vi har 650 dekar å spre gjødsla på og har slepeslangeutstyr, har vi alle muligheter til å gå inn i vinteren med tomt gjødsellager, sier gårdbrukeren.

Viktig VIP-avdeling

I det nye fjøset har Christian tre liggebåsrekker for melkekyr på den ene siden av fôrbrettet og kviger til inseminering og drektighetskontroll på den andre siden av fôrbrettet. Han er også svært fornøyd med å ha en VIP-avdeling med ti kuplasser bak roboten.

– Her kan jeg ta ut alle som har noen som helst utfordringer. Da har de færre å sloss med, samt at de har kortere vei til roboten og til fôret, sier melkeprodusenten. Han valgte massivtre, både fordi det ser penere ut, fordi det puster og fordi det blir mindre støy i et trebygg.

Trang økonomi ett par år

Selve bygget kosta fire millioner kroner og innendørsmekaniseringa omtrent det samme.

– Bygget ble omtrent så dyrt som antatt, bare grunnarbeidet ble litt dyrere. En tomt blir ofte breiere enn man tror. Selv om fjøset bare er 22 meter bredt og 37 meter langt er nok tomta nærmere 40 meter lang brei og 50 meter lang på grunn av kjøreveier på utsiden. Det ble noen tonn pukk og kult, oppsummerer Christian.

– Driftsplanen viser at det blir tøft de par første åra, men nå har vi heldigvis noe tømmerhogst på gang. Etter planen skal vi gå såvidt i pluss fra neste år og tiårsplanen viser at dette skal gå bra, forteller gårdbrukeren.

Neste artikkel

Tine ønskjer meir feitt i mjølka