Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Gunhild bygde robotfjøs til 20 kyr

Hvorfor være stor når man er lykkelig som liten? undrer Gundhild Sandanger i Finnøy kommune i Ryfylke i Rogaland.

Melkeprodusent Gunhild Sandanger og hennes niese Anna Sandanger Iversen er spente på tilværelsen med melkerobot. Foto: Privat.

Mens kvotene stort sett strømmer til Jæren og bruksnedleggelser er vanlige enn fjøsåpninger i Ryfylke er melkeprodusent Gunhild Sandanger (49) kjerringa mot melkestrømmen.

Bygger etter ressursgrunnlaget

I disse dager flytter hun de tjue melkekyrne sine inn i et splitter nytt robotfjøs til seks millioner kroner.

– Vi har hele tiden vært klare på at vi ønsker en produksjon som er tilpassa gårdens ressurser. Vi har 130 tonn kvote, 85 dekar dyrka mark og 100 dekar beite. Verken kvote eller dyrka mark er enkelt å få tak i, så vi ønsket å bygge etter ressursgrunnlaget, sier Gunhild.

Berømmer Innovasjon Norge

Hun fryktet å møte motstand hos Innovasjon Norge, men berømmer dem for deres støtte og forståelse. Hun hadde hørt mye snakk om at Innovasjon Norge er strukturdrivende, men sitter igjen med et helt annet inntrykk etter sin egen byggeprosess.

Utrustet med fjøstegninger og kostnadsoverslag fra rådgivere i Norsk Landbruksrådgiving møtte hun bare velvilje.

– De pressa oss ikke til å utvide produksjonen i det hele tatt, men satte pris på at noen vil fortsette å drive i denne størrelsen. Jeg fikk inntrykk av at de var glade for at folk satser i hele fylket og ikke bare på Jæren, forteller melkeprodusenten. Hun fikk 700 000 kroner i støtte.

Det nye fjøset kosta seks millioner kroner. Innovasjon Norge spytta inn 700 000 kroner. Foto: Privat.
Annonse

Familieprosjekt

Det nye fjøset er et samarbeidsprosjekt mellom Gunhild og hennes foreldre og alle har spytta inn en god del egenkapital i fjøsdrømmen. Også søsteren hennes deltar, i form av å leie ut både melkekvote og areal.

Hadde Gunhild først og fremst vært opptatt av å tjene mest mulig penger, hadde hun muligens valgt annerledes, men i og med at hun ikke kan se for seg noe annet hun skulle trives bedre med enn bondetilværelsen, var valget lett å ta da Innovasjon Norge innvilget tilskudd.

– Dette er livet vårt og det vi ønsker å bruke tida vår på. Jeg har ikke egen familie, men har tre tantebarn her i bygda som synes det er utrolig kjekt å være med i arbeidet. Det er fint at hele storfamilien kan være sammen om et prosjekt, sier Gunhild.

Glad for kolleger som driver smått

Fjøset er 28 meter langt og 14 meter bredt. Veggene består av støpte isolerte betongelementer og fra 1,20 meters høyde er det gardiner på langsidene. Taket er laget av sandwichelementer.

Gunhild har fått mye støtte fra kolleger.

– Jeg tror mange er glade for å se at det går an å ha framtidsambisjoner selv om man ikke er så stor, avslutter Gunhild, som mener norsk landbruk trenger bønder i alle størrelser over hele landet.

Neste artikkel

Tine ønskjer meir feitt i mjølka