Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Jarles beste gründertips

De produserer prisbelønte oster. Dette er Rueslåtten ysteris beste tips til gründere i landbruket.

Rakel Hodne og Jarle Rueslåtten Paulsen har fått erfare hvor sårbar produksjonen er, når den ene personen blir syk.

Jarle Rueslåtten Paulsen og Rakel Hodne hadde ingen bakgrunn innen ost, da de startet ysteri på gården Rueslåtten i Hol i Buskerud. Alt de hadde var en liten melkekvote og et ønske om å utnytte de eksisterende ressursene på gården.

– Vi hadde ikke noe bevisst forhold til ost. Jeg spiste stort sett Norvegia på brødskiva og ikke noe annet. Den første opplevelsen med ulike ostesmaker fikk jeg først da jeg dro på ystekurs, forteller Jarle.

Ostegründerens beste tips

I dag produserer paret oster fra ku- og geitemelk som har fått gull, sølv og bronsjemedaljer i NM i Gardsost. Nylig fikk de også en bronsje i World Cheese Awards i London, for osten «Rød Geit».

Men Jarles beste gründertips handler imidlertid verken om ysteteknikk eller om markedsføring. Det handler om trygghet.

- Hvis jeg har ett råd til andre gründere, så er det å kjøpe seg behandlingsforsikring. Da er du sikret behandling i løpet av ti dager.

Annonse

- I det store og hele er det ikke snakk om mye penger. Men det er veldig frustrerende å ligge på sofaen i ukevis, og vente på å komme inn til MR-undersøkelse, sier Jarle.

På grunn av en prolaps i ryggen måtte Jarle styre arbeidet i ysteriet, fra en feltseng. Nå er han endelig frisk igjen. Foto: Liv Jorunn D. Sagmo

Styrte ystinga fra en feltseng

Jarle vet hva han snakker om. Midt i slåttonna i fjor var alt i ferd med å rakne. Diagnosen var prolaps, og bonden og håndverksysteren ble satt ut av spill i seks måneder.

– Det ble fryktelig vanskelig. Vi fikk bare produsert et absolutt minimum med osten og oppdaget hvor sårbare vi er, sier Rakel Hodne.

Det var hun som måtte ta fjøsstellet, og naboer og venner stilte opp for å gjøre arbeidet ute på jordene.

Inne i ysteriet fortsatte Jarle å styre ystinga, dog liggende på en feltseng.

– Skal vi se fem år fram i tid, er vi nødt til å tenke annerledes. Da skal kompetansen være fordelt på flere hender, slik at vi ikke er så avhengige av én person, sier Rakel.

I Norsk Landbruk nummer 19 kan du lese hele saken om Ostegründerne med Norvegia-gane. Kjøp abonnement her.

Neste artikkel

Kjemper om pris på 250 000 kroner