Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tar opp kampen mot falsk melk

Mener plantebasert drikke ikke kan kalles melk

Plantebasert: Amerikanske politikere synes det er villedende å kalle plantebasert drikke for melk. De mener navnet melk er forbeholdt meieriprodukter.

Omkring 25 medlemmer av den amerikanske kongressen vil ha slutt på at drikke laget av eksempelvis søyabønner, ris og mandler kan selges som melk, skriver landbrugsavisen med henvisning til Dairy Industri Newsletter.

Initiativet er anført af republikanerne Peter Welch og Mike Simpson, som sammen med en rekke andre kongressmedlemmer har underskrevet og sendt et brev til USAs Food and Drug Administration (FDA).

I brevet oppfordres FDA til å gripe inn overfor "melk" som ikke stammer kuer eller andre melkeproduserende dyr.

Målet er å få produsentene av plantebaserte drikker til å bruke et annet navn enn melk, fordi politikerne mener det er villedende å kalle produkter som ikke er meieriprodukter for melk.

På tross av at mange også i Norge snakker om mandelmelk, soyamelk og rismelk, er lovverket klart.

Annonse

Ifølge forskrift om kvalitet på melk og melkeprodukter kan begrepet melk her i landet bare brukes om melk fra pattedyr. Det er ikke lov å bruke betegnelsen melk om plantebaserte drikker.

Ifølge klinisk ernæringsfysiolog Kaja Helland-Kigen i melk.no er både melk og soyadrikk gode proteinkilder som bidrar med de aminosyrene kroppen ikke kan lage selv, men det gjør ikke havre-, mandel-, eller risdrikker.

Hun påpeker også at melk og meieriprodukter er den største kilden til jod i norsk kosthold, men at verken soya-, ris-, mandel- eller havredrikk inneholder naturlig eller tilsatt jod.

Neste artikkel

Kritiser Tine for pseudovitenskap