Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Avlingskampen: Ser godt resultat av bladgjødsling

På tross av både kald og våt vår og sommer er Øyvind Austad godt fornøyd med hvordan åkrene ser ut.

Austad hadde ut 23 kilo med seksradsbygget Farytale på konkurransefeltet, og etter to omganger med bladgjødsling og en litt i overkant offensiv overgjødsling med kalksalpeter mener han at åkeren nå ser overraskende bra ut, sommeren tatt i betraktning.

–Gitt den elendige våren og den kalde sommeren er jeg veldig fornøyd. Jeg har til og med greid å få til legde enkelte steder, og det er jo en god indikator på at avlinga er helt i det øverste sjiktet av hva som er mulig, sier Øyvind Austad.

Det har vært mye dårlige kornåkrer i Trøndelag i sommer. Enkelte plasser rakk ikke folk å få såkornet i jorda, og andre steder ble det kjørt mens jorda var alt for fuktig. Men til avlingskampens nordligste deltaker, inderøyingen, beklager røra-byggen, Øyvind Austad er historien en annen. Han venter seg en avling som i et kurant normalår.

–Stort sett røyk det etter såmaskina når jeg holdt på, og jeg fikk det siste i jorda før regnet satte inn for fullt 19. mai. Etter det gikk det jo tre fire uker uten at det var mulig å få noe i jorda, forteller han.

Gården ligger i en sørvendt skråning i retning Trondheimsfjorden, med utsikt mot Verdal og Hermannssnasa. Jorda består av lettleire på konkurransefeltet og i tillegg til mellomleire ellers.

LES OGSÅ: Sånn fikk han rekordavlingen

I våres ble konkurransefeltet vårpløyd og kjørt over en gang med Väderstad Crosskiller før Austad sådde 5. mai, som er en fire fem dager senere enn normalt. Totalt sådde han 550 dekar, i tillegg til at han har 150 dekar høsthvete. Konkurransefeltet ble sådd med 23 kilo av toradsbygget Farytale, og gjødslet med 42 kilo 24-3,5-6 noe som gir 10 kilo nitrogen per dekar.

–Vi hadde en markdag her tidlig i juni med Norsk Landbruksrådgivning (NLR) og da var det anbefalt å øke på overgjødslinga én kilo nitrogen opp fra det som var planen, på grunn av at det hadde regna så mye. Men det fortsatte jo å regne, så etter å ha sjekka Vips rett før overgjødslinga bestemte jeg meg for å øke på med to kilo nitrogen, sier kornbonden.

LES OGSÅ: Her er deltakere i Avlingskampen 2015

Annonse

Planen var i utgangpunktet og delgjødsle konkurransefeltet i to omganger, først med 10 kilo kalksalpeter, og så toppe det hele med 27-0-0 for å få inn litt svovel i tillegg. Men den planen ble det en endring i.

–Det viste seg at jeg ikke klarte helt å stille inn Bøgballe-kunstgjødselsprederen helt, slik at det i stedet for 10 kilo kalksalpeter gikk ut 25 kilo kalksalpeter i stedet. Det vistes på åkeren kan man si.

Det gir seks kilo nitrogen i overgjødslinga, til sammen 16 kilo på konkurransefeltet. Men Austad var ikke helt ferdig med gjødslinga da heller. Gården hans ligger et skikkelig steinkast unna kalkverket på Røra, og jorda har naturlig en relativt høy pH. Dette har gjort at han, sammen med ugrassprøytinga i år blandet i bladgjødsling.

Resten av artikkelen kan leses i dette nummeret av Norsk Landbruk, eller du kan kjøpe digital tilgang her.

Neste artikkel

Mener melkebruk står for hopp i angus-semin