Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ble frastjålet to halmballer på jordet

Rundballetyveri i nattens mulm og mørke.

Mona Madland Hansen rakk akkurat å presse ferdig halmen før regnet kom, men ballene måtte bli liggende noen dager. Forrige helg hadde leiejorda endelig tørka opp og blitt kjørbar, men da skiptvetbonden skulle begynne å plukke halmballer oppdaget hun hjulspor fra to biler ute på jordet. En rask opptelling viste at to av rundballene var borte. Ved hjulsporene var det gule flekker som viste at det hadde ligget en rundball der.

Les også: Selger dyr på grunn av fôrmangel

– Det kokte i meg da jeg oppdaget det, og jeg var raskt ute av traktoren for å ta bilder av sporene. Men det var mest fordi jeg synes det var så utrolig frekt. Det er frekkheten jeg er oppgitt av, sier Mona Madland Hansen.

Kom heller til gården og jobb for pengene, oppfordrer skiptvetbonden.

Hun driver med melk- og kjøttproduksjon på Skiptvet i Østfold, og har presset vel 500 rundballer med halm i år. Tidligere har hun solgt litt halm, men i år har hun bygget ut med nye halmbinger og trenger all halmen selv.

Verdien på en rundball med halm anslår hun til 200-250 kroner. Vekta på rundballene er omtrent det samme. Hjulspor fra to små biler viser at det minst har vært to personer involvert, og sannsynligvis må de også ha hatt utstyr til å løfte rundballene med. Hjulsporene tyder ikke på at det ble brukt tilhenger, og da er det mest sannsynlige at rundballene forsvant på planet til en pickup.

Les også: Slike bilder vil ikke kornbøndene se

Annonse

– Jeg vet ikke hvilken dag det skjedde, men naboen jeg leier jorda av forteller at hunden hans var helt hysterisk i 4-5 tida om natta forrige mandag. Den reagerer ikke på mennesker, men på fremmede biler, forteller hun.

Vel 500 baller med halm har Mona Madland Hansen presset i år. De skal brukes til strø i tallefjøset. Foto: Mona Madland Hansen

Hvem som står bak bryr Østfold-bonden seg lite om. Hun hadde først ikke tenkt å fortelle om tyveriet, men flere kollegaer oppfordret henne til å skrive om saken på facebook. Det gjorde hun for å advare andre.

Les også: Vanskelig kornhøst på Østlandet

– Jeg vet ikke om dette er en skøyerstrek, eller om det er noen som er så desperate etter penger, men jeg har en følelse av at det er noen som vil hjelpe andre med å få tak i halm. Når de kan stjele to rundballer hos meg kan de sikkert stjele 30 rundballer et annet sted. Vi bør kanskje være raskere med å samle inn rundballene og lagre dem et sted det er lett å holde oversikt. Hos naboen var det nylig innbrudd i garasjen uten at det ble tatt noe av verdi, og i vår forsvant en motorsag med langt sverd midt på dagen fra trappa mi, forteller Mona Madland Hansen.

Hjulspor tyder på at det har vært to biler ute på jordet. Den ene var sannsynligvis en pickup. Foto: Mona Madland Hansen

– Hvis noen er så desperate etter å tjene penger at de må stjele halmballer fra jordene mine er de heller velkomne til å jobbe for pengene, sier hun.

Neste artikkel

GDPR innføres i Norge 20. juli