Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ble importør etter YouTube-visning

BalleMax: Selvgående fôrmikser for de små.

En YouTube-film pirret nysgjerrigheten til Kent Asle Frestad så mye at han måtte undersøke den selvgående fôrmikseren mer nøye. Det endte med import.

Med bakgrunn som agronom og landbruksmekaniker hadde Frestad nylig startet eget firma for å drive med reparasjon av traktorer og landbruksredskaper. Det var da han kom over en film fra den sveitsiske familiebedriften BalleMax. 23-åringen ble så fascinert av konseptet at han bare måtte sjekke ut de selvgående fôrmikserne og rundballeriverne.

Les også: Økte ytelsen fra 7 000 til 10 000 liter med fôrmikser

GIRET SEG OPP

– Først var det bare prat mellom meg og gamlesjefen min, men så giret jeg meg mer og mer opp på denne ideen. Det endte med at jeg og en kamerat reiste til Sveits for å besøke bedriften, og flere bønder som bruker BalleMax, og da ble jeg positivt overrasket over hvor bra maskinene var, forteller han.

Fôrmikser: Det går to rundballer oppi, men det er ideelt med en til halvannen rundball i Ballemax myMischer.

ENKLE Å SKRU PÅ

I utgangspunktet var planen at han skulle starte import sammen med gamlesjefen, men siden det var Frestad som engasjerte seg mest, og gjorde mesteparten av jobben med å få maskinene til Norge, endte det med at han tok importen alene.

Les også: Fjøssystemer kompletterer med Serigstad

– Jeg har skrudd på mye rart, og en av årsakene til at jeg falt for disse maskinene, var at de er veldig enkle å skru på. Det er lett å komme til overalt, og en bonde kan fint skru selv. Det er også en fordel for meg som importør, sier han.

ØNSKER Å KJØPE GÅRD

Annonse

Frestad Maskin AS er foreløpig bare en hobby for 23-åringen. Sørlendingen er til daglig vikarierende fjøsmester på landbruksskolen i Lyngdal og også avløser flere steder. En gang i framtida håper han å kjøpe seg en gård og bli bonde.

Selfdrive: Den selvgående rundballeriveren Ballemax Selfdrive 123 snur på femøringen.

– Planen er å bygge seg opp litt kapital, slik at jeg kanskje kan kjøpe meg gård en dag. Det er jo litt risikosport å starte med maskinimport, men jeg var så fornøyd med maskinen at jeg bare måtte. Jeg har gått jordbruksskole, arbeider med fôring selv og synes det er veldig spennende. Dette er maskiner som jeg tror kan slå an i Norge, sier Frestad.

NESTE NUMMER: 116 SIDER

En større reportasje om den selvgående fôrmikseren og rundballeriveren kan du lese om i Norsk Landbruk nummer 6, som kommer i postkassen din rett etter påske.

I nummeret, som er på hele 116 sider kan du blant mye annet lese om Avlingskampen 2015, at Holstein regjerer på ytelsestoppen, gjødselseparering, Maxammon-behandla korn, Charolais-oksen Grieg av Dillerud, om Rune Jensen som savnet melka og kjøpte ny kvote, Ole Kristian Skallerud som har bygd ny sinkuavdeling, tidlig startgjødsling på Lista, om Nome videregående skole som starter nytt sauestudium, profilintervju med Einar Strand, samt hele 23 sider nøkkeldata om gjødselhandteringsutstyr.

Er du ikke abonnent? Da kan du bestille det her!

Neste artikkel

Mener melkebruk står for hopp i angus-semin