Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bygde standardisert slaktegrisfjøs

Prislapp; seks millioner kroner

På budsjett: Etter å ha vurdert flere kraftfôrkrevende produksjoner bestemte Audun Stålesen på Lista for å bygge for slaktegris i 2012. Fjøset var budsjettert til å koste 6,1 millioner kroner, og budsjettet holdt.

Da Audun Stålesen skulle bygge seg slaktegrisfjøs i 2012 kopierte han bare tegningene av et eksisterende fjøs. Resultatet var et billig og funksjonelt fjøs nesten uten kostnadssprekk.

I Norsk Landbruk nummer 3 i år undersøkte vi hva som måtte til for at vi kunne begynne å bygge billigere slaktegrisfjøs i Norge. Ett av tiltakene som ble foreslått var å begynne å standardisere fjøsene, men IMEK-leverandørene opplever heller at folk gjerne vil finne opp kruttet på nytt for hvert enkelt fjøsprosjekt, selv om grisene og fôret som skal inn i dem er det samme, og det er like store mengder gjødsel og ventilasjonsluft som skal ut. Men ikke alle vil finne opp kruttet på nytt. Audun Stålesen er en av dem.

–Det var åpen dag i et fjøs i Eiken, og etter det besøket så spurte jeg bare om å få tegningene og bygde en kopi av det fjøset. Det står faktisk tre helt like fjøs i Agder, og alle fjøsene er satt opp med samme entreprenør på betong, vegger, overbygg og IMEK, forteller Stålesen.

Han er mest sannsynlig Norges sørligste svinebonde, med bare noen få meter med fastland igjen før Skagerak, rett sør for Farsund Flyplass på Lista. Vi sitter på kontoret hans og ser ut på et bedrøvelig februar-vær med regnbyger i knehøyde, mens Stålesen forteller om hvorfor han endte opp med å bygge slaktegrisfjøs for tre år siden.

–Jeg tok over gården i 2001, og dreiv i mange år som melkebonde og maskinentreprenør, men hadde lyst til å være mer hjemme. Så tidlig våren 2012 kontaktet jeg Nortura og sa at jeg kunne tenke meg å starte med noe kraftfôrkrevende produksjon, og akkurat da tenkte jeg først og fremst på slaktekylling. Dette var før den store knekken i kylling, og alle piler pekte til himmels, forteller Stålesen.

Men han var også åpen for forslag. Det endte med at han ble med medlemskontakten sin i Nortura Arild Grødum, på en rundtur der de var innom både en kyllingprodusent, en eggprodusent og til slutt åpen dag i et nytt slaktegrisfjøs.

Annonse

–Jeg ble rett og slett veldig fasinert over griser, selv om det aldri har vært griser på gården her før, forteller han.

Hele saken sto på trykk i Norsk Landbruk nummer 5. Abonnerer du ikke på Norsk Landbruk i dag, kan du bestille abonnement her.

LES OGSÅ: Norges-rekord i melkeytelse: 14 143 kilo

LES OGSÅ: Bedre svinegenetikk med genomisk seleksjon

Neste artikkel

Første gang med funn av fotråte i Bjerkreim