Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

De har kjøpt Norges første Merlin-melkerobot

Og du kan se den på Agrisjå i august

Spente: Thomas og Wilhelmina van Pixteren i Verrabotn i Trøndelag har kjøpt Norges første M2erlin-melkerobot.

I vår kom nyheten om at det svenske selskapet Urbanfeeders, som er blitt distributør for den engelske melkeutstyrsprodusenten Fullwood, skal ta opp kampen mot den røde, den blå og den grønne roboten på det norske melkerobotmarkedet, og nå har de solgt sin første M2erlin-robot.

Nederlandske forsøkskaniner

Roboten er solgt til Thomas og Wilhelmina van Pixteren i Verrabotn i Trøndelag, og skal vises fram på Agrisjå i slutten av august.

Familien van Pixteren kommer opprinnelig fra Nederland, men kjøpte gård på det åpne markedet i 2010. Da de kjøpte gården hadde den stått tom i fem år, men de driftige bøndene kjøpte 170 tonn kvote fra Staten i løpet av de par første åra og begynte å melke i det eksisterende båsfjøset.

Nå skal de imidlertid utvide og bygge om til løsdrift, og i den forbindelse bytter de også ut sitt enkle rørmelkanlegg uten skinnebane med den nyutviklede roboten M2erlin.

– Vi synes det var spesielt interessant at robotarmen drives av el-motorer istedenfor av trykkluft. Jeg synes også det er positivt at det er små børster og ikke kopper som rengjør jurene, forteller Wilhelmina.

Sin egen servicemann

Gårdbrukerne i Verrabotn synes ikke det er skummelt å være først i landet med et nytt merke.

– Mannen min er veldig teknisk og reparerer alt utstyret og redskapen vår selv. Han skal få utdanning som servicemontør, slik at han kan være sin egen servicemann. Dessuten finnes det et service-apparat som man kan snakke med på telefon, sier melkeprodusenten.

Annonse

Fullwoods robot skal ha fått god mottagelse i andre europeiske land. Den har 40 prosent markedsandel i hjemlandet England og mellom 20-30 prosent av markedet i Belgia, Tyskland og Nederland.

Før familien van Pixteren bestemte seg for å investere dro de på besøk til kolleger i hjemlandet.

– Det var viktig for oss å se roboten i bruk og å snakke med bønder som har brukt den, før vi bestemte oss. Denne muligheten har andre norske bønder nå, for vi blir nok etterhvert visningsfjøs for M2erlin i Norge, sier gårdbrukeren.

Hun gleder seg veldig til den nye budeia er på plass.

– Vi har tre små barn og bor 35 kilometer fra bygda og 42 kilometer fra skolen, så det blir en del kjøring. Vi ser fram til å bli mer fleksible når melkeroboten kommer, avslutter gårdbrukeren.

Neste artikkel

Ny forskning på karbonbinding i jord