Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Disse slaktegrisene får soyafritt kraftfôr

Vestfoldmøllene lanserer soyafritt svinefôr

Føles bra: Svineprodusent Anders Vegger i Andebu synes det føles bra å fôre grisene på lokalt fôr framfor på fôr som er frakta rundt halve jorda. Foto: Audun Flåtten

Den til dels heftige debatten om kraftfôrråvarer som har reist verden rundt før de ender i norske fjøs og grisehus, har ført til mye nytenking i kraftfôrindustrien og i husdyrmiljøene, og nå har Vestfoldmøllene produsert et kraftfôr til sluttfôring av slaktegris helt uten soyaprodukter og palmeolje.

– Dette er viktig for oss. Vi ønsker oss kunnskap om bruk av råvarer vi på sikt kan få dekket av lokale leverandører. Selv om det ikke er råvarer til å dekke en stor etterspørsel i dag, ser vi at produsenter i nærområdet vårt er flinke til å møte kraftfôrbransjens behov. Vestfoldbonden var for eksempel tidlig ute med åkerbønnedyrking, og med nye sorter på vei tror vi dette blir en råvare vi vil få mer av framover, sier Hilde Faaland Schøyen, fagsjef hos Norgesfôr Vestfoldmøllene.

Ambisiøs visjon

Norsvin har en visjon om at norske griser skal ha et tilbud om 100 prosent norsk fôr innen fem år.

– Det er en ambisiøs visjon og et utfordrende mål å strekke seg etter. Det er samtidig et tydelig signal om at det kortreiste og lokalproduserte har en stor verdi. Vi har fra før resepter som er omtrent 2/3 norske. Det varierer noe med kornavlingene fra sesong til sesong. Det mest utfordrende med målet om 100 prosent norske råvarer er proteinandelen. I de blandingene vi har laget med «norske» råvarer har vi tatt med importert rapsmel. Dette er jo ikke norskprodusert, men i motsetning til soya så kunne den vært det. Vi har tro på at dersom vi først skaper en etterspørsel etter norske råvarer, vil produksjonen følge etter, sier Faaland Schøyen.

Les også: Bønder vil videreforedle økologisk raps

Godt førsteinntrykk

Hos Anders Vegger i Andebu går livets glade dager mot slutten for 140 griser som har levd godt på kortreist kraftfôr de siste ukene. Her er det halm som gjelder. Huset har vegger av halm, og grisene går på halmtalle. Fra grisene veide 70 kilo og fram til slakt, har de testa Vestfold-møllenes soyafrie diett.

– Det ser ut som dette fôret falt i smak, det har gått virkelig unna mot slutten, sier Anders. Han har i skrivende stund slakta nærmere halvparten av innsettet. Jeg har alt inn – alt ut og får som regel tømt siloen ved slutten av hvert innsett. Jeg har dermed rimelig god kontroll på fôrforbruket. Både vekter og kjøttprosent ser så langt veldig bra ut på de to første puljene som er slakta, og inntrykket er at grisene liker fôret godt, sier svineprodusenten. Han synes det føles bra at fôret er kortreist og lokalprodusert.

Annonse

– Det føles riktig å produsere kjøtt på lokale ressurser. Kan vi lage fôret selv her i Vestfold er det bedre enn å måtte frakte kraftfôrråvarer rundt halve jorda, sier gårdbrukeren.

Lang erfaring

Norgesfôrbedriften Vestfoldmøllene har lang erfaring med produksjon av soyafritt fôr. På Borgen Mølle i Andebu har kunder i fjørfemarkedet fått dekket sitt behov for lokalprodusert fôr i en årrekke.

– Åkerbønner og raps er råvarer vi kjenner veldig godt og vet hvordan vi skal benytte. Soyafrie resepter har vi hatt til alle dyreslag i en eller flere varianter i lengre tid, men at vi nå kan tilby en soyafri blanding til sluttfôring av konvensjonell slaktegris er en nyhet, sier Steinar Solum, som ikke tror det blir den siste.

– Dette er nok bare starten, og vi gleder oss til å ta del i fortsettelsen, avslutter en optimistisk salgssjef i Vestfoldmøllene.

Les også: Kortreist storfefôr fra Felleskjøpet

Neste artikkel

Bygger purkefjøs i 9, 11 og 13 etasjer