Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Fikk tøff start
 på livet som bonde

Blåtunge og utsatte inntekter.

Oppbygging: Da Steinar Andreas Nilsen kjøpte gården begynte han med å bygge opp ammekubesetningen.

Økonomisk ble starten på bondetilværelsen tøffere enn Steinar Andreas og Cecilie Nilsen var forberedt på da de kjøpte gården til onkelen hans i 2009. 24-åringene var forberedt på, men etter et par år kom endelig inntektene.

BÅNDLAGT PÅ GRUNN AV BLÅTUNGE

24 år gamle kjøpte de gården uten å ha oppspart egenkapital. Fordi de skulle starte med å bygge opp besetningen hadde de få dyr å sende til slakteriet de første to årene, og som om ikke det var nok fikk de båndlagt drifta på grunn av mistanke om blåtungesmitte etter bare en måned eller to.

Les også: Første Wagyu-kalv født på Lista

I et helt år var gården båndlagt uten at prøvene viste 
annet enn funn av antistoffer hos én gammel ku. Ingen av dyra ble syke.

Les også: Jovial satte prisrekord

– Det ga ikke noe direkte økonomisk tap, men ga oss mye ekstraarbeid. Vi måtte ta blodprøver av dyrene også da de gikk på beite, slik at de måtte stenges av og grimes før vi kunne ta prøver. I starten måtte vi ta blodprøvene selv, men etter hvert kom Mattilsynet og gjorde det, forteller Steinar Andreas Nilsen.

TOK TID FØR INNTEKTENE KOM

Fordi Nilsen på den tiden også kjøpte inn kalver, og hadde planer om å bygge opp besetningen, ble det mye utgifter og smått med inntekter de par første årene.

Annonse

Video: Her er Norges heldigste ammekyr

– Vi hadde nok ikke helt beregnet at det i starten ville ta så lang tid før inntektene kom. Vi hadde alle utgiftene, men liten inntekt fordi vi skulle øke besetningen. I tillegg kommer tilskuddene i etterkant, og avløsertilskuddet kommer ikke før etter halvannet år, sier han.

Video: Nå skal Griegs gener eksporteres til Europa

Les også: Gode penger i alpakka

Dette er en del av artikkelen om ammekuprodusentene Steinar Andreas og Cecilie Nilsen som vi skriver om i Norsk Landbruk nummer 7, som kommer i postkassen din i dag. Er du ikke abonnent? Abonnement kan du kjøpe her.

Neste artikkel

Mener melkebruk står for hopp i angus-semin