Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Finsk suksess med TN70-purka

Antikainen-familien avvenner 33,4 per purke per år

Familien Antikainten hadde 22,2 avvente grisunger per purke i 2005. Nå har de over 33.

Topigs Norsvins nye hybridpurke, TN70, har gitt produksjonsløft i både Sverige og Finland, og blant besetningene som virkelig har hatt suksess med 100 prosent TN70-purker fra Topigs Norsvins, er Antikainten-familien.

I 2005 hadde de 22,2 grisunger per purke per år, men etter at bygningene ble renovert og nye driftsrutiner innført, økte produksjonen til 29,2 avvente i 2012.

Sikter mot 34

Neste forbedring kom da LY-hybrid-purkene ble bytta ut av Topigs Norsvins nye hybridpurke TN70 i september 2013. I 2016 avvente familien 33,4 smågris per purke per år og nå er målet 34.

– Markedssituasjonen er tøff med overproduksjon, så vi har vært tvunget til å redusere purketallet for å bidra til balanse. Vi har måttet sende noen gode purker til slakt, og står igjen med flere ungpurker som ikke har like høy produktivitet. Likevel har vi klart å løfte produksjonen med en grisunge per år, sier Taru Antikainen til Norsvin.

Nye fôringsrutiner

Annonse

Svineprodusenten mener den største utfordringen er å få i purkene nok mat. Med høy produktivitet blir evnen til høyt fôrinntak en viktig egenskap.

– Med TN70 fôrer vi mer enn vi har gjort tidligere og vi har også forbedret kvaliteten på fôret, sier Antikainten, som har vært en viktig samarbeidspartner for Topigs Norsvin i arbeidet med videreutvikling av fôringsmanualer for TN70.

De finske produsentene har i følge Norsvin gjort en rekke tilpasninger i rutinene de senere årene. Etter grising sørger Antikainen for at grisungene får sin del av råmelken, før kullene jevnes ut slik at det er samsvar mellom speneantall og antallet unger. Alle purkene vil da ha 13-14 grisunger. De største og sterkeste grisungene avvennes først, og flyttes til egen smågrisavdeling. Gjennomsnittlig avvenningsalder i besetningen er på 30 dager. TN70-avkommene gjør det bra også i slaktegrisperioden. Antikainen antyder en daglig vekst på ca. 1 000 gram. Med 61 prosent er kjøttprosenten på de slaktede grisene klart over det finske gjennomsnittet på 59 prosent.

Neste artikkel

Kritiser Tine for pseudovitenskap