Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

FKs kalvemysli er tilbake

Kalvene bør ha eget kalvekraftfôr, sier fôringsekspert.

Frokostblanding: Kalvemyslien har en grynstruktur som kalvene setter pris på. Foto: Petter Nyeng, Felleskjøpet.

De fleste bønder som driver stort og har mange kalver har eget spesialtilpasset kraftfôr til kalvene, men det er fremdeles for mange som gjør det enkelt og bruker samme kraftfôr til kyr og kalver.

– Dette er ikke anbefalt praksis. Ku-kraftfôr er tilpassa drøvtyggere med utvikla vom, men spekalven er ikke en drøvtygger. Det innebærer blant annet at den ikke kan lage c-vitamin og flere av b-vitaminene selv, men må ha dette tilsatt i fôret. Vi tilsetter også jern, en del aminosyrer og smaksstoffer for å tilpasse fôret til kalven, sier produktsjef for drøvtyggerkraftfôr i Felleskjøpet, Kim Viggo Weiby.

Grynstruktur

Kalvemyslien består av bygg og mais, som er valsa og mikronisert (sterkt varmebehandla), i blanding med en grunnpellets som inneholder proteiner, stivelse, vitaminer og mineraler

– Fôret minner om frokostblanding, det har grynstruktur. Måten det lages på, gjør kraftfôret veldig smakelig, slik at kalven begynner å spise både tidligere og større mengder enn om det får kraftfôr som ikke er spesialtilpassa kalven, sier produktsjefen.

Føre var

Formel Mysli Start har også tidligere vært en del av Felleskjøpets kraftfôrsortiment, men har ikke vært produsert på et par år. Av frykt for utbrudd av kugalskap, har EU innført strenge regler om at drøvtyggerkraftfôr ikke kan produseres på fabrikker hvor det brukes fiskemel i reseptene, fordi fiskemel og kjøttbeinmel ofte ble produsert på samme fabrikker.

Annonse

– Felleskjøpet løste dette ved at vi produserte svin- og fjørfeblandinger med fiskemel på noen fabrikker, mens drøvtyggerfôr ble produsert på helt andre fabrikker. Utstyret for å produsere kalvemyslien stod på fabrikken vår i Trondheim, og da denne fabrikken ble dedikert til produksjon av svin- og fjørfekraftfôr, måtte vi slutte å lage kalvemyslien. Det var ikke mulig å flytte utstyret, forklarer Weiby.

Hjertelig velkomst

Han er imidlertid svært glad for at kalvekraftfôret nå er tilbake.

– Bøndene har tydeligvis savna det. Jeg har knapt vært på et møte hvor ikke jeg har fått spørsmål om hvorfor vi slutta å lage dette. Mattilsynet har nå godtatt at vi kan lage kalvekraftfôr på samme fabrikk som vi lager svin- og fjørfekraftfôr, nettopp fordi kalven ikke er en drøvtygger i de første åtte ukene, sier Weiby.

Neste artikkel

Betre smak på nytt kalvekraftfôr