Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Husdyrbønder vil beholde nødslaktordninga

Mener dyrevelferd må gå foran økonomi

Dyrt, men nødvendig: Nødslaktordningen koster penger, men av moralske og dyrevelferdsmessige årsaker, er mange husdyrprodusenter svært opptatt av å verne ordninga.

I siste nummer av Kjøttbransjen stiller slakterier tilknyttet KLF spørsmål ved nødslaktordningen. Slakteriene mener nødslaktordningen er moden for avvikling, fordi den er så kostbar.

- BØR AVVIKLES

I følge artikkelen har et slakteri som Fatland Oslo kostnader på mellom en og halvannen million i året på nødslaktordningen og slakterileder Axel Dønnum Jensen er skeptisk til hele ordningen.

– For oss krever det betydelige ressurser å håndtere nødslakt. I fjor hadde vi nær 350 nødslakt av storfe bare ved vårt Oslo-anlegg, og dette var en ren kostnad. Norge er nokså alene om denne ordningen i Europa og jeg mener det er på høy tid å avvikle ordningen, sier Dønnum Jensen til Kjøttbransjen. Han mener eneste argumentet for å beholde ordningen er det etiske.

Utspillet faller i dårlig jord hos mange husdyrprodusenter, og har skapt heftig debatt blant annet på debattforumet Venner av Norsk Landbruk. Mange av dem trekker fram at det er vanskelig å få sørge for god dyrevelferd, hvis man alltid skal sette økonomi først. Gårdbrukerne mener ordningen må beholdes både ut fra dyrevernhensyn og fra et moralsk perspektiv.

UETISK Å KASTE BRUKBART KJØTT

Helge Nilsen, nødslakter hos Nortura i Oppland, nødslakter hundrevis av dyr i året. Han påpeker at det er kjøttmangel her i landet.

Annonse

– En okse med beinbrudd gir ikke noe dårligere kjøtt enn andre okser. Hvis alle dyr med dårlige bein skulle kasseres, ville det blitt kastet vannvittige mengder med brukbart kjøtt, sier slakteren.

Inger Elisabeth Bakken Haugerne, kjøttprodusent fra Haukeli i Telemark, har selv måttet nødslakte fire kyr i høst. Hun er sjeleglad for dagens nødslaktordning.

– Vi har ikke nødslakta mange dyr de siste femten åra, men i høst måtte vi plutselig nødslakte fire. Hvis denne ordningen avvikles, er jeg redd det vil bli en del «dyretragedier» der dyr som blir slakta hjemme i dag sendes ut på milelange transportetapper, med all den lidelsen det medfører, sier kjøttprodusenten. Å kutte nødslaktordningen vil gjøre det enda tøffere, både økonomisk og psykisk å være kjøttprodusent, mener hun.

Neste artikkel

Mener melkebruk står for hopp i angus-semin