Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

MRSA påvist på melkekyr

Bakteriene funnet i speneprøver fra dyr i Buskerud.

MRSA har vært oppdaget i flere svinebesetninger i Norge de siste årene. Nå er det også funnet i speneprøver fra storfe. Foto: Illustrasjonsfoto Dag Idar Jøsang.

Mattilsynet melder på sine sider at det for første gang i Norge er funnet antibiotikaresistente bakterier i speneprøver fra storfe.

SJUK KU

Smitten er påvist hos ei ku med jurbetennelse der bonden selv tok melkeprøve av kua som var vanskelig å behandle skriver Mattilsynet. Med bakgrunn i resultatet tok de nye prøver i besetningen. Veterinærinstituttet har nå analysert prøvene og bekreftet funn av MRSA. Så langt er det påvist MRSA i melka fra to kyr, samt i nese og hud fra flere dyr.

Les også: Bonden må fortsatt betale MRSA-prisen.

MELKA KAN DRIKKES

– MRSA overføres ikke til mennesker via pasteurisert melk. Melk blir varmebehandlet på meieriet gjennom pasteurisering. Bakteriene overlever ikke denne varmebehandlingen, slik at melkeprodukter laget av melk fra denne besetningen kan trygt drikkes eller spises, sier Rita Kvennejorde, avdelingssjef i Mattilsynet i Søndre Buskerud.

Annonse

Les også: Unngå MRSA-smitte.

TILTAK IVERKSATT

Besetningen er ilagt restriksjoner som innebærer at ingen dyr får slippe ut eller inn av gården. Som et tiltak for å unngå spredning og smitte kan dyr heller ikke leveres til slakt uten tillatelse fra Mattilsynet.

LES OGSÅ: Fugleinfluensa påvist i Sverige.

Neste artikkel

Første gang med funn av fotråte i Bjerkreim