Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ole Bjørner har gentesta 57 kviger

Vil øke avlsframgangen i fjøset

Denne kviga er blant de 57 hunndyra Ole Bjørner Flittie har gentesta. Dyr som er testa, får et grønt merke vedsiden av det vanlige øremerket sitt.

Alle Geno-medlemmer fikk tidlig i juni tilsendt en spesialtang som kan brukes til å ta vevsprøve fra dyras ører. Ved å sende inn vevsprøven til Geno/Biobank kan du få vite dyrets avlsverdi.

Mens noen plasserte tanga trygt i en skuff, har de mest avlsinteresserte produsentene ventet på denne muligheten lenge.

I løpet av de tre første ukene i juni har over 80 produsenter sendt inn vevsprøver fra over 1000 dyr.

Les også: Han gentester alle kvigene sine

Testa 57 kviger

Blant avlsentusiastene i norsk melkeproduksjon finner vi Ole Bjørner Flittie på Lesja i Oppland. Han tok den nye tanga i bruk, straks den kom i posten.

I løpet av det siste året har han hatt 110 kalvinger, hvorav 65 ble kviger. De aller fleste av disse kvigene har Ole Bjørner nå tatt vevsprøve av. Nå venter han i spenning på resultatene.

– Jeg har tradisjonelt gitt alle kviger en sjanse, men når det nå er mulig å kartlegge avlsverdien mens de fremdeles er kalver, er det mulig at jeg heretter vil være mer kresen på hvilke kviger som får prøve seg som melkekyr. I dag selger jeg alle oksekalvene, men hvis jeg ikke lenger fôrer fram alle kvigene, får jeg mer plass til framfôring av okser. Når jeg vet GS-verdien på alle kvigene er det lettere å bestemme hvilke dyr som eventuelt skal insemineres med kjøttfesemin, hvilke jeg kan selge som livdyr og hvilke jeg skal inseminere med kjønnsseparert NRF, sier melkeprodusenten.

Geno subsidierer

En gentest koster 250 kroner, noe som er en subsidiert pris. Årsaken til at Geno subsidierer disse testene, er at Geno ønsker å skylle de beste hunndyra og sette dem i embryoproduksjon.

Annonse

Ved å kombinere de beste hunndyra med de beste eliteoksene, kan avlsorganisasjonen produsere enda bedre eliteokser.

Geno vil betale 15000 kroner for aktuelle kvigekalver.

Avlsorganisasjonen har som mål at rundt 6000 kviger skal testes hvert år og at de aller beste kvigene skal produsere 40-60 embryo hver.

Krever kompetanse

Planen er at embryoene skal legges inn ute hos produsenter, men det er ikke hvilken som helst veterinær som kan gjøre dette.

– For å lykkes er det svært viktig at veterinæren som utfører arbeidet har god kunnskap og erfaring, sier husdyrkonsulent Ingunn Nævdal i Geno.

Geno skal i nærmeste framtid lære opp et korps av veterinærer som skal bidra i embryo-prosjektet.

– Ved å ikke bare velge de aller beste oksene, men også de aller beste hunndyra, vil avlsframgangen gå enda fortere, sier Nævdal.

Neste artikkel

Kritiser Tine for pseudovitenskap