Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sekslinger i nytt fjøs

Yrende liv hos Ole Magne Skårheim i Lærdal

Yrende liv: Seks lam er for mye, men når de først kommer, så gjør vi alt som står i vår makt for å redde alle sammen, sier saueprodusent Ole Magne Skårheim.

Lamminga er såvidt i gang da Norsk Landbruk besøker det splitter nye sauefjøset til Ole Magne Skårheim og sønnen Jaran i Lærdal i slutten av april.

Selv om bare et par-tre av de 145 søyene som har lamma enda, er det allerede mange lam i bingene, for en av søyene har fått sekslinger.

– Det er ikke noen drømmesituasjon at ei søye får seks lam, men når det først skjer gjør vi alt som står i vår makt for å redde alle sammen, sier 54-åringen. Han legger stor prestisje i jobben sin og etter en lang karriere i et stappfullt eldre fjøs gleder han seg over å ha fått en ny og moderne fødestue til sauene sine.

Givende å jobbe med liv

Skårheim synes det er mest optimalt at søyene får tvillinger, men årets fostertelling viste klart og tydelig at søyene "venter så mange lam at det ikke er moro". Enkelte søyer, som han vet har gode moregenskaper og mye melk, kan sendes med tre lam på fjellbeite, men de fleste har nok med to.

Les også: Mener to lam per sau er best

– Det er ikke til å unngå at det blir en del kopplam. De som blir kopplam, tas bort fra moren dag to. Der får de Sprayfo-melkeerstatning i bøtte med smokker, sier saueprodusenten. Selv om kopplam innebærer mye ekstra-arbeid, synes han det er givende å få det til.

– Det er fantastisk å få lov til å jobbe med liv. Det er lite som kan måle seg med å lykkes med lam som i utgangspunktet var svake. Selv om vi har mange lam, er det individer vi får et forhold til, sier gårdbrukeren, som i mindre hektiske faser jobber som betongbilsjåfør.

Vasker adoptivlam i kummen

Annonse

Søyer med enkeltlam, blir alltid adoptiv-mødre for et lam med mange søsken.

– Siden 145 lam skal lamme i løpet av under tre uker, har vi alltid ferske lam. Når ei søya får bare ett lam, legger vi alltid til et lam fra ei mor med flere lam enn hun kan ta vare på selv. Adoptivlammet må være maks tre dager gammelt. Vi vasker det i lunka vann i vaskekummen til det blir gullende reint og alt slim er borte, før vi dynker det i adoptivmorens fostervann, som vi har samla i ei bøtte. Når vi gjør det på denne måten, lykkes vi hver eneste gang, men det er helt essensielt at lammet er gullende reint og at alt slimet fra den biologiske moren er borte, forklarer gårdbrukeren.

Akkurat nå sitter på knærne i bingen med sekslingene og gir dem melk fra en 1,5 liters brusflaske.

– Lamminga er utrolig slitsom, men det er likevel en fantastisk tid. Fokuset er på å redde flest mulig liv, avslutter gårdbrukeren.

Du kan lese mer om Ole Magne Skårheim og det nye fjøset hans i Norsk Landbruk nummer 10. Er du ikke abonnent, kan du bestille abonnement her.

Neste artikkel

Når rovdyra herjer