Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bor i fjøset

Hele familien flytter inn i lamminga.

De to små, Vegard og Amund, har allerede fått være med mye i sauedrifta sammen med mor Helene og far Martin. Klikk på bidet for å se bildeserien. Foto: Marit Glærum.

I tantes melkekufjøs i Øyer i Gudbrandsdalen har Martin Kraabøl og Helene Strøm installert seg med 90 vinterfôra søyer.

-Vi synes det var synd at fjøset skulle stå tomt. Lysten vår til å starte opp med sau var der, og da tenkte vi det var for dumt å slippe til noen andre i stedet for å ta i bruk bygningen selv, forteller Martin.

1. mars 2015 kom 30 para påsett til gården.

Les også: Fra 20 til 200 vinterfôra.

POPULÆRT

De to er del av en større sauetrend i hjemkommunen. De opplever at stadig flere legger ned melkeproduksjonen, mens antall sau og sauebønder øker. Det gir et godt kollegialt miljø i nærområdet, og et velfungerende beitelag i kommunen. Øyer beite- og gjetelag slipper rundt 7000 sauer og lam i fjellet, og i fjor sommer hadde de fire gjetere ansatt.

NØDVENDIG MED LITT ASSISTANSE

I tillegg til oppstarten med sau har paret to sønner. Amund er snart tre år, og Vegard er født tett opptil lamminga i fjor. Som om ikke det var nok har Helene de siste årene studert sykepleie og var ferdig med det for et år siden. Hun har i dag en 75 prosent stilling, mens Martin jobber fulltid som tømmerbilsjåfør ved siden av sauedrifta.

- Vi er heldigvis godt hjulpne, særlig av familien. Tante, som bor på gården, har erfaring med både kalving og grising, og tar i et tak når det trengs, forklarer Martin.

- Foreldene våre stiller dessuten alltid opp når vi trenger hjelp, noe vi setter veldig stor pris på. Uten familiens hjelp hadde vi ikke kunnet holdt på slik vi gjør i dag, med jobber, familie og gården, supplerer Helene.

BOLIG FOR TO-OG FIRBENTE

En av fordelene med å ha tatt i bruk et tidligere melkekufjøs, er tilleggs-rommene som finnes. Det som en gang var melkerom er i dag kontor og oppholdsrom, eller bolig om du vil. For Martin og Helene bor på Tretten, som ligger nesten ei mil fra gården og fjøset de leier av tanta til Martin.

Annonse

- I lamminga var det ingen annen bønn enn å flytte inn her, sier de smilende.

Tilbudet om å bo i et av husene på gården var absolutt til stede, men de konkluderte med at når de først var på gården kunne de likegreit være tett på søyer og lam. Det er praktisk når det trengs et par hjelpende hender ute i talla.

Du kan lese mer om Martin og Helene i ung bonde-spalten i Norsk Landbruk 1/2 som kommer ut denne uka!

Er du ikke abonnent?

Bli det her!

LES OGSÅ: Optimisme ga fleire sauebønder.

LES OGSÅ: Rigga for sauesamling på Jæren.

Neste artikkel

Led dem ikke inn i fristelse