Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Dårlig grovfôr kan gå på kuhelsa løs

Fôringsekspert mener kyr slankes til helseproblemer med dårlig grovfôr.

Fôringsrådgiver Carsten Houmann er bekymret for at dårlig grovfôr skal slanke norske kyr syke. Foto: Dag Idar Jøsang

Kyr som tærer på kroppsreservene på grunn av dårlig grovfôr bekymrer fôringsekspert, Carsten Houmann. Den danske rådgiveren mener den dårlige fôrkvaliteten i 2017 går ut over melkekvaliteten, at nivået på frie fettsyrer blir for høyt og at slaktevekta til storfe blir for lav.

– Kua er en drøvtygger som trenger struktur i fôret. Det vil føre til at fôrenhetskonsentrasjonen blir for lav, selv med et høyt forbruk av kraftfôr. Jeg har sett at varsellampene blinker hos Mattilsynet, som advarer mot lav vekt hos dyr som har blitt sendt til slakt. De er rett og slett for tynne. Det tyder på at kvaliteten på grovfôret er for dårlig. Melkekyr må da tære på kroppsreservene, noe som over tid vil gå ut over dyrehelsa. Jeg vil derfor oppfordre norske bønder til å ta kontakt med fôringsrådgivere for å analysere fôret og finne ut hva som mangler for å få næringsinntaket i balanse, sier Houmann.

Etter å ha drevet som melkeprodusent i 20 år har Houmann drevet med rådgiving innen fôring og dyrehelse for storfe i 25 år. I 12 av disse årene har han vært knyttet til Forum Ku på Jæren, men i fjor sommer etablerte han det frittstående rådgivningsfirmaet Optiko-Consult.

De siste årene har det vært mye snakket om at norske storfe blir feitere og feitere, men med den dårlige grovfôrsesongen mange opplevde i 2017 er problemstillingen nå den motsatte. Carstein Houmann advarer mot at slanking kan føre til dårligere dyrehelse og oppfordrer storfebønder til å kontakte fôringsrådgivere. Illustrasjonsfoto: Dag Idar Jøsang

– Hos mine kunder har vi ikke verken produksjonstap eller vekttap, og hos de av kundene mine som har Lely med vekt i roboten følger vi med på vekta hele tida, sier han.

65-åringen skryter av den unike norske dyrehelsestatusen, med lavt forbruk av antibiotika, og mener at vi må ta vare på fortrinnet gjennom å bli enda flinkere til å fôre forebyggende.

Annonse

– Jeg har helt siden 2005 vært særlig opptatt av at vi skal gi nok mineraler i fôret. Det er balansen i fôret som gir dyrene et godt immunforsvar, og jeg mener at vi har kommet langt i løpet av disse årene.

Rådgiveren er opptatt av at storfe skal ha et balansert kosthold for å yte optimalt, og at det å oppfylle sitt genetiske potensiale er med å gi kua god helse.

– Den norske landbrukspolitikken tilsier at en ku skal produsere 8 000 liter melk i året og produsere kjøtt samtidig. Men genetikken til dyra tilsier at de skal produsere 9 000-10 000 liter melk. Å kombinere melk- og kjøttproduksjon kan være fornuftig i noen sammenhenger, men dyrene er nå en gang innrettet slik at hvis man ikke får ut det genetiske potensialet så vil det føre til flere helseproblemer på sikt, sier Carsten Houmann.

Som rådgiver for Forum Ku gjennom mange år har han særlig opparbeidet seg kunnskap om produksjonsmiljøene i Rogaland og Agder. Det vil fremdeles være kjerneområdet hans, men Optiko-Consult tilbyr rådgivingstjenester over hele Norge. Samtidig vil de gjerne lære ammekuprodusenter mer om fôring.

– Den siste tida har det vært stor interesse fra bønder som driver med kjøttfe. Fôring av ammekyr blir veldig viktig framover, for her er det mange som mangler kompetanse, sier han.

Neste artikkel

– Folk som ikke veier kalver har null kontroll