Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Det skilte 11 liter mellom best og nestbest på avdråttstoppen

Du må ha over 11 500 for å komme inn på topp 10

Kyrne til Lasse Asbjørn Tvedt melket 13 298 kilo EKM i fjor - i et ekstremt vanskelig grovfôrår i Rogaland. Det holdt til en andreplass på avdråttstoppen. Foto: Sjur Håland

I gjennomsnitt melket kyrne til Frode Lynum 11 liter mer enn kyrne til Lasse Asbjørn Tvedt i 2017. Det er definitivt den største likheten mellom skogningen Lynum og vindafjordingen Tvedt. De to illustrerer også den store spredningen blant de ti melkeprodusentene med høyest avdrått i fjor.

Den årlige presentasjonen over landets mest høytytende melkebesetninger i Buskap viser at du måtte ha en avdrått på 11 549 liter for å komme inn på topp 10-lista som Norsk Landbruk har satt sammen.

Bjarte Njå frå Rennesøy hadde den 9. mest høytytende besetningen i Norge i 2017. Foto: Camilla Mellemstrand

Et vanskelig grovfôrår mange steder er nok årsaken til at avdråtten har gått litt ned hos mange, men tallene viser at det ikke gjelder for alle. Hele seks av produsentene på topp 10 økte faktisk avdråtten i fjor.

Den største produsenten på topp 10-lista er Gule Mjølk DA på Fræna, med 91 årskyr. Den minste er Lasse Asbjørn Tvedt fra Vindafjord med 14,6 årskyr. Mellom disse har sju av åtte produsenter fra 21 til 44 årskyr.

10. plass: Hos Inga Skretting Timpelen og Timpelen Ku produserte hver ku i gjennomsnitt 10 549 kilo EKM i fjor. Foto: Jan Arve Kristiansen
Annonse

Verd å merke seg er det også at fettprosenten varierer fra 4,04 til 4,62 prosent, mens proteinprosenten i de høyest ytende besetningene ligger mellom 3,33 og 3,62 prosent.

Når man måler kraftfôrforbruk er det Frode Lynum som bruker aller minst med 14 kilo kraftfôr per 100 liter energikorrigert melk, mens fire produsenter fôrer med 30 kilo kraftfôr eller mer.

Les også: 2017: Norgesrekord i melkeytelse: 14 143 kilo

Les også: 2016: Konrad tilbake på avdråttstoppen

Les også: 2015: Han er norgesmester i melkeytelse

Neste artikkel

Kyr har kortere levetid hos yngre bønder