Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Første Wagyu-kalv født på Lista

Gir kjøtt til 2000-3000 kroner kiloen

Først: Her er den første Wagyu-kalven født på Lista, men om en måneds tid kommer det fire til. Foto: Cecilie Nilsen

Natt til lørdag kom en kalv til verden i fjøset hos Steinar Andreas Nilsen, et steinkast fra Lista fyr. Kalving er det ganske ofte på Borhaug, for Nilsen har 80 mordyr i ammekubesetninga, men denne gangen var det en litt spesiell kalv. Avkommet til Limousin-kua er nemlig av den japanske kjøttferasen Wagyu.

Kalven veide 35 kilo da den ble født, noe som er stort til å være Wagyu-kalv. De er har gjerne en fødselsvekt på rundt 30 kilo.

VENTER FIRE TIL

– Jeg så at det var kalving på gang lørdag kveld og da jeg kom i fjøset søndag morgen ble jeg møtt en svart-grå Wagyu-kalv. Nå skal den gå i bingen sammen med mora til de slipper ut på beite i midten av april, forteller Nilsen.

Ammeku: Steinar Andreas Nilsen driver hovedsakelig med oppdrett av Limousin.

Dette er Wagyu

Wagyu er en kvegrase som opprinnelig kommer fra Kobe i Japan. Derav ordet Kobebiff. Wagyu er trolig det dyreste storfekjøttet man kan få tak i fordi det har veldig spesielle kvaliteter og at rasen er sjelden. Siden 1200-tallet har den ikke blitt blandet med andre raser. Årsaken er at buskapen lenge levde helt isolert i fjellet i Japan.

Nå finnes det wagyukveg mange steder i verden, men prisen holder seg høy fordi kjøttet er veldig mør og fordi fettet inneholder mye umettet fett. Kjøttet egner seg derfor godt for personer en kalorifattig diett.

På den tiden venter ammekubonden fire Wagyu-kalver til. Selv om han ikke helt har bestemt seg for hvordan og hvor mye han skal satse på oppdrett av Wagyu, er planen at de fem skal utgjøre stammen i besetningen hans.

SAMARBEID MED INVESTOR

Embryoet som ble satt inn i Limousin-kua kom fra Danmark og er gjort i samarbeid med investoren Arne Mikalsen i Farsund. Hvordan samarbeidet skal utvikles er det foreløpig ingen planer for.

Mor: Ku 3134 fødte lørdag en Wagyu-kalv på 35 kilo.

Annonse

– Det er Arne Mikalsen som stått har bidratt med den økonomiske biten med kjøp av embryo, men vi har ikke laget noen avtale om hva vi gjør i framtida, forteller Steinar Andreas Nilsen

VERDENS DYRESTE KJØTT

Wagyu-rasen er kjent for å ha en veldig spesiell fettmarmorering, og er kjøttet er kjent for å være verdens dyreste, med en pris som gjerne ligger på mellom 2000 og 3000 kroner kiloen på en restauranttalerken. For Nilsen vil det være snakk om å skaffe seg avtale med restauranter og selge kjøttet selv.

Umettet fett: En wagyu-biff er veldig mør og fettet inneholder mye umettet fett, og kjøttet egner seg godt for personer med en kalorifattig diett.

kjøttet er så mørt og at fettet inneholder mange umettede fetter som er vel innblandet i resten av kjøttet. Kjøttet egner seg godt for personer med en kalorifattig diett.

Det er uansett noen år fram i tid. For det første ønsker Nilsen å bygge seg opp en flokk og for det andre er dette en seintvoksende rase. Det tar det opp mot tre år for en Wagyu-okse å komme opp i en slaktevekt på 400 kilo.

Det er også noen få andre besetninger i Norge som har begynt med oppdrett av Wagyu.

Neste artikkel

Mener melkebruk står for hopp i angus-semin