Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Fem prosent færre purker og 12 prosent mer smågris

TN70 i Mexico får skryt for livskraftige smågris

Øystein Heggdal
Publisert: 04.04.17 09:21

De første TN70 ungpurkene ble introdusert i besetningen til La Choya Farm i Sonora-ørkenen i den nordvestlige delen av Mexico i juni i fjor, og de første seks puljene med nederlandsk-norske purker, bedekt med norsk duroc, har levert 12 prosent flere smågris av fem prosent færre purker.

–Vi veit nå at det var rett å gamble på å bytte genetikk i besetningen, og vi er veldig fornøyde med resultatet. Det er imponerende hvor homogene smågrisene er og hvor livskraftige smågrisene er. De har et sterkt behov for å finne spenen og det er mange av dem, sier Octavio Bours Griffith fra La Choya Farm.

Han har drevet i den mexicanske landbruks- og svinenæringa i mer enn 30 år, og gruppen han jobber for eksporterer svinekjøtt til blant annet Japan. Svinefarmen liger nær byen Obregon og driver med ukespuljedrift med 2300 purker og full framfôring av slaktegriser på to separate anlegg.

–Smågrisene er så store at rett før avvenning er det ikke plass til alle sammen langs med juret på purka. Det fører gjerne til at enkelte klatrer opp på purka for å komme til spenen ovenfra, men purka er like rolig uansett, sier sønnen til Octavio i pressemeldingen til Topigs Norsvin.

Gården ligger i en svært varm del av Mexico og har derfor klimaanlegg i bedekkings- og gjeldpurkeavdelingene. Men på grunn av tekniske problemer med klimaanlegget har ikke det vært opp i 28 grader i avdelingene da disse første seks puljene gikk der, men like vel var grisningsprosenten opp i over 90 prosent.

–Vi veit fortsatt ikke hvordan slaktegrisene yter, men disse seks første puljene og 200 kullene er avvent med 0,34 prosent dødelighet, 12 prosent flere smågris og fem prosent færre purker enn purkene vi hadde tidligere, sier Octavio.VELKOMMEN TIL DEBATT PÅ NORSKLANDBRUK.NO

Les våre debattregler her.
comments powered by Disqus
Annonse