Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Først med tanken på utsida

Frigjorde plass til kalvekjøkken i melkerommet.

I fjor høst fikk Nygaard Melk i Eidsberg utvendig silotank til melka av Tine Gårdstankservice som de første i Norge. Foto: Privat

Med kvote på 900 tonn begynte melketanken på Nygård i Eidsberg å få litt snau kapasitet.

– Først tenkte vi å bytte ut den 8 000 liter store tanken med en på 10 000 liter, men vi har økt kvoten en god del de siste årene og tenkte at det kanskje var fornuftig å gå opp til 12 000 liter når vi først byttet, forteller Erling Reinfjord.

Det var da Tine foreslo å droppe den tradisjonelle melketanken til fordel for en utvendig silotank med kapasitet på 15 000 liter. Da tanken ble levert melkebruket med karuselldrift i fjor høst var det den første utvendige melketanken Tine Gårdstankservice hadde levert. Senere har de også levert tilsvarende tanker til to robotbruk på Vestlandet.

Reinfjord forteller at han og faren, Bjarne Reinfjord, i utgangspunktet var spent på hvordan en slik type tank ville påvirke utviklingen av frie fettsyrer i melka.

– Til forskjell fra en vanlig gårdstank har silotanken lik overflate på melka samme hvor full den er, og vi fyller bare halve tanken. I løpet av de tre månedene vi har hatt tanken har vi ikke registrert noen utslag på de frie fettsyrene. Tanken har fungert veldig godt, forteller Reinfjord.

Servicetekniker Stein Roger Schau hos Tine Gårdstankservice tror utvendige silotanker kommer til å bli et vanligere syn på store norske melkebruk, men at det er snakk om tanker fra 10 000 liter og oppover.

Annonse

– Når alternativet er å bygge på melkerommet for å få plass til en større tank kan utvendig silotank bli et alternativ, tror serviceteknikeren.

Den nye melketanken er på hele 15 000 liter, og har nesten dobbel så stor kapasitet som den gamle. Foto: Privat

Tanken er omsluttet av en isolerende kjølekappe og står på en betongplate rett på utsiden av melkerommet. Både kjøleaggregatet og alle rør befinner seg inne i melkerommet, og alle arbeidsoppgavene til tankbilsjåføren skjer i melkerommet - som før.

Akkurat som før må bonden koste all infrastrukturen til tanken, mens Tine eier og drifter selve tanken. Dersom alternativet er å bygge på melkerommet for å få plass til større gårdstank kan det bli en billigere løsning å velge utvendig silotank.

Da den 8 000 liter store melketanken hos Nygaard Melk ble kastet ut frigjorde det plass til et kalvekjøkken.

– Vi har flyttet kalvene ut i kalvehytter og da passet det godt å kunne bruke melkerommet til kalvekjøkken, forteller Erling Reinfjord.

Neste artikkel

Ønsker mer økomelk, men på rett sted