Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Generasjoner med avlsarbeid

Lidenskapen har gitt Tore Atle Sørheim fire seminværer.

Et av de kåra værlamma som bor hos Sørheim. Foto: Marit Glærum.

- Far var ekstremt interessert i avl han og. Han hadde en veldig god besetning med ryggjasau, forteller Tore Atle.

I dag er det norsk kvit sau som har tatt over fjøset på gården som ligger på Stord. Mellom 45 og 50 søyer sørger for at den gode genetikken ivaretas i generasjon etter generasjon.

INDEKSDYR

Avlsentusiasten er klar på at resultatene ikke kommer uten en god porsjon tålmodighet.

- Høsten er den viktigste perioden for meg. Da må jeg bruke den tida jeg kan på å gå med værene, meddeler han.

Værene med høyest indekser brukes på de beste søyene i besetningen. For Tore Atle er det snakk om 12 søyer som prioriteres. De skal dra de aller kvasseste genene videre. I valget av avlsdyr teller O-indeksen mest.

GODE MØDRE

Mordyra i fjøset på Stord har allerede gode gener for morsegenskaper, så ofte er det indeksen for kjøttfylde som får avlerens oppmerksomhet på værsida etter O-indeksen.

- Men jeg er fast bestemt på at morsegenskaper er det aller viktigste. Hvis søya ikke melker kommer vi ikke langt, sier han.

Kombinasjonene av høy og stabil melkeproduksjon, og at dyra også leverer på kjøttsida, gjør at NKS er det åpenbare valget i hans besetning.

Les også: Så mange lam får norske søyer.

GO'GUTTA

Når det kommer til inseminering på sine egne toppsøyer, ser han helst til de ti beste seminværene på indekslista. De blir brukt dersom det lar seg gjøre med tanke på innavl.

Annonse

- Du må være litt sta og bruke tid på å pønske ut gode kombinasjoner som lar seg gjennomføre når alle kriterier er hensyntatt, sier han.

Og stahet gjennom flere tiår gir altså resultater. Den første seminværen fra Sørheim ble tatt inn på Staur i 2007. Braut Sørheim, født 24.april 2006, har 670 merka avkom etter seg og av de er 105 kåra værlam og 18 er registrert som prøveværer. Siden den gang kan det vel sies å ha gått bare en vei. Vær nummer tre til semin, Høysør Sørheim, ble tatt inn i 2014. Han har 1270 merka avkom, 226 kåra værlam etter seg og 97 prøveværer. Sistemann, Fiba Sørheim, har en O-indeks som gjør at han ligger på delt tredjeplass på indekslista over alle seminværer her til lands.

- Det er forferdelig kjekt å få frem så gode værer, innrømmer Tore Atle.

Du kan lese mer om Tore Atle og hans tanker om avl i egen besetning i Norsk Landbruk nr 8 som er ute nå.

Er du ikke abonnent?

Bli det her!

LES OGSÅ: Stas ble gjort stas på.

LES OGSÅ: Norsvin Alfa skal huse 300 seminråner.

Neste artikkel

Halm går an