Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Gode penger i alpakka

Cecilie Nilsen får spunnet garn av ull fra alpakka.

Tjener penger: Alpakka er en god tilleggsnæring til kjøttfeproduksjonen forteller Cecilie og Steinar Andreas Nilsen. Her med barna Andrea, Maja og Mikal.

Med en utsalgspris på 3 000 kroner kiloen har garn fra alpakkafiber blitt en god tilleggsnæring for kjøttfeprodusentene Cecilie og Steinar Andreas Nilsen, som i tillegg driver med livdyrsalg.

Ekteparet fra Lista kjøpte sine to første drektige alpakkahopper i 2009, og importerte året etter 15 dyr fra New Zealand. I dag har flokken vokst til 50 dyr.

Gårdsbutikk: Cecilie Nilsen driver både gårdsbutikk og nettbutikk.

– For oss var det et impulskjøp. Vi hadde hatt hest, sau og gris tidligere, men ønsket noe annet i denne løa. Vi kjøpte først et par dyr, men nå har det blitt 50. Til sommeren venter vi 20 criaer, som er navnet på avkommet, sier Cecilie Nilsen.

SELGER ALT GARNET SELV

En alpakka produserer vanligvis mellom 3 og 5 kilo ull i året, og ulla er av veldig god kvalitet. Alt ulla blir leiespunnet hos Telespinn i Seljord, og solgt i gårdsbutikken og gårdens egen nettbutikk, alpakkalista.no. Der har hun barneklær, dameklær og noen andre produkter med alpakkafiber i, i tillegg til litt andre produkter.

– Vi selger alt garnet vårt selv. Et nøste veier 50 gram og koster 150 kroner. Det er mye, men det er dyrt å få spunnet garn i Norge, forteller 29-åringen.

SÆREGNE DYR

Annonse

Alpakka tilhører den Sør-Amerikanske kamelfamilien og det finnes rundt 1 500 dyr i Norge. Skulderhøyden er rundt en meter og med hodet blir de rundt halvannen meter høye. De er flokkdyr, men ikke veldig sosiale med mennesker.

Sosial: En alpakke er veldig sosial i flokken, men ikke nødvendigvis et kosedyr for mennesker.

– De føder i perioden fra mai til juli, og noe av det mest spesielle med alpakkaen er at de føder på formiddagen og bare når det er fint vær. Er det ikke fint vær ved termin kan de holde igjen fødselen i opptil 40 dager. Da kan det bli litt travelt når finværet kommer, for det smitter gjerne når fødslene først begynner.

Kjøtt av alpakka har ikke sørlendingene prøvd seg på.

– Ikke ennå, men vi gjør det kanskje en dag. De sies at alpakkakjøtt er veldig godt, forteller Cecilie Nilsen.

Neste artikkel

Mener melkebruk står for hopp i angus-semin