Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Her er de nye charolais-seminoksene

Oppdretter Knut Espeseth har all grunn til å være fornøyd med årets testomgang på Staur. Begge charolais-toppoksene kommer fra han.

Allerede da Norsk Landbruk besøkte Knut Espeseth i juni i fjor hadde han pekt seg ut Mozart av Dillerud som en favoritt. Mozart fikk høyest score av alle de 21 charolais-oksene som var med i årets testomgang.

Det er snart tid for årets vakreste eventyr for spesialiserte kjøttprodusenter, okseauksjonen på Staur, og testomgangen for 2017/2018 er nå avslutta.

Fornøyd med at ingen gikk ut

Avlsutvalget for charolais har i samarbeid med Tyr nå bestemt hvilke av de håpefulle oksene som skal gå inn i seminproduksjon, hvilke som skal selges på auksjon og hvilke som ikke holder mål.

– Det har vært en veldig bra omgang. Ingen av oksene på topp gikk ut på grunn av eksteriør eller dårlig lynne. Det er vi strenge på, for det hjelper ikke at oksen har gode gener, hvis den ikke kan gå ordentlig, sier leder for avlsutvalget i charolais, Runar Bakke.

Forskjellige fedre

Oksene som velges ut som seminokser skal være etter forskjellige fedre. De fem oksene som skal gå til semin er Mozart av Dillerud, Moses av Dillerud, Morten av Kindseth, Mons av Bakke og Maestro av Wetten.

– Årets toppokse, Mozart, er etter Grieg av Dillerud, med Ross som morfar. Det er en veldig fin okse som vi har store forhåpninger til. Den har hatt tilvekst på 1965 gram om dagen og et grovfôropptak på 6,5 fôrenheter per dag, sier Bakke.

I fjor var det Mozart av Dilleruds halvbror, Ludde av Dillerud, som vant testen. Ludde ble imidlertid kassert fordi sædkvaliteten var for dårlig.

Nykommer blant oppdretterne

Annonse

Det er stort sett kjente oppdrettere på toppen av lista.

Begge de to beste oksene i årets testomgang kommer fra oppdretter Knut Espeseth fra Sande i Vestfold. Den femte oksen, Maestro av Wetten, kommer imidlertid fra en besetning i Ringsaker som ikke har versert på listene før.

Oksen fikk hele 87 av 90 mulige som helhetsvurdering på eksteriør.

-Det er sjelden en okse får så høy score på helheten, sier Bakke, som setter pris på at flere engasjerer seg for alvor i avlsarbeidet.

Det er stort sett de samme oppdretterne som går igjen år etter år på listene over seminokser, men Ola Frang Wetten, som har produsert Maestro av Wetten, er nykommer på årets liste.

Milorg og Meetoo

Også avlutvalgene for aberdeen angus og simmental har bestemt hvilke okser som skal til semin. Begge raselagene hadde tolv okser på test og begge endte opp med to seminokser.

Angus-folket setter nå sin lit til Manitu av Høystad og Milorg av Hovin, mens simmental-miljøet krysser fingrene for Meetoo P av Hovde og Metallica av Oterholm.

Avlsutvalgene for limousin og hereford velger sine seminkandidater mandag 16.april.

Neste artikkel

Fyldig kjøttfehelg på Dyrsku'n