Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nå er årets første Norsk Landbruk snart i postkassa

Er norske bønder fornøyd med landbruksverkstedene? Hvordan greide kornprodusent Andre Bakke å bygge tørkehus til 250 000 kroner? Hva skal til for å lykkes med gårdsbutikk? Er GPS-styrt plog noe å satse på? Blir hvete giftig hvis det tvangsmodnes med glyfosat?

I årets første nummer er teknikk og planteproduksjon i sentrum. Foto: Trond Martin Wiersholm.

Alt dette og mere til får du svar på i det 114 sider store dobbeltnummeret av Norsk Landbruk, som dumper ned i postkassa denne uka. Er du ikke abonnent, kan du bestille abonnement her.

Optimisme i eplehagen

Forsidesaken i denne utgaven handler om norsk fruktproduksjon i medvind. For mens det er overproduksjon av både svinekjøtt, lammekjøtt, kylling og melk, skriker butikkene etter mer norsk frukt. Epledyrker og Garnerhallen-representant Knut Amund Surlien snakker blant annet om hvordan norsk epleproduksjon skal øke med 50 prosent i løpet av noen år og om hvordan liberalisert import av frukttrær, nye plantemetoder og opprydning i sortsutvalget har bidratt til at norske epler i dag utkonkurrerer importeplene.

Knut Amund Surlien er superoptimist på vegne av norske fruktdyrkere. Foto: Camilla Mellemstrand

Lesernes dom over verkstedene

Hvor fornøyde er norske bønder med landbruksverkstedene sine? Sverger de til merkeverksteder eller bruker de like gjerne uavhengige verksteder? Er de fornøyd med prisen og servicen de får? Bestiller de deler på nett eller er de lojale mot forhandleren? 783 av våre lesere har svart på vår undersøkelse om landbruksverksteder. Hva de svarte kan du lese i denne utgaven.

Mange bønder har et nært forhold til sin servicemann. Hvor dyktig og serviceinnstilt en mekaniker er, er viktigere enn hvor han jobber, viser vår undersøkelse. Foto: Aksel Heen Engebretsen.

Ny spalte

Matproduksjon er i vinden også utenfor landbruksmedia, og "sannhetene" som presenteres er ikke alltid like sanne. I den nye spalten "Norsk Landbruk knekker matmyter" tar vi for oss noen av disse mytene. Først ut er spørsmål fra en bekymret bloggleser: Kan tvangsmodning av hvete med glyfosat føre til glutenallergi, autisme og alzheimer.

I vår nye spalte knekker vi matmyter. Send gjerne inn publiserte påstander du vil vi skal se på.
Annonse

Stor interesse for korntørker

Vi har lagt bak oss "året det var så bløtt" og i takt med stadig nye nedbørsrekorder har interessen for korntørker økt. Vi har besøkt Andre Bakke i Re i Vestfold som ved hjelp av stor egeninnsats har bygget komplett frittstående tørkeanlegg til 2,5 millioner.

Andre Bakke i Re i Vestfold har sveisa og bygd korntørkehus selv. Foto: Øystein Heggdal.

Optimaliserer lagringskvaliteten

Også grøntprodusentene er ivrige etter å investere i lagerbygninger for å oppnå høyest mulig kvalitet og pris på avlingene sine nå for tida.

I denne utgaven besøker vi en potetprodusent, en løkprodusent og flere gulrotprodusenter, som forteller hvorfor de har investert millioner av kroner i topp moderne lagerfasiliteter for sine grønnsaker.

Elsa Holmen, Jørgen Holmen og Odd-Harald Solheim håper de kan selge gulrøtter av enda bedre kvalitet, nå som de har fått nye lagerfasiliteter. Foto: Camilla Mellemstrand.

I tillegg til dette og mere til, får du nøkkeldata på både jordarbeids- og ugrasredskap, samt GPS-utstyr.

God lesning!

Neste artikkel

– Folk som ikke veier kalver har null kontroll