Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Perla har melka 1000 dager i strekk

Har produsert 34 tonn på én laktasjon

Perla er halvt holstein og halvt nrf og har melka 34 tonn på én laktasjon. Foto: Privat.

I forrige uke markerte melkeprodusentene Arnt Stene og Joren Mork Stene og ei av kyrne deres, 1244 Perla, et ganske spesielt jubileum.

1000 dagers jubileum

Da hadde Perla, som er halvt holstein og halvt nrf, melka sammenhengende i 1000 dager.

– Hun fikk sin første og hittil eneste kalv 10.mars 2015 og har holdt det gående siden. Hun har gitt tilsammen 34772 kilo melk så langt i første laktasjon, noe som gir et snitt på 34,8 kilo per døgn. Nå er hun nede på 25,6 kilo og er blitt feitere enn det som godt er, så det er nok ikke helt etter boka dette, forteller Arnt Stene fra Grut i Sør-Trøndelag.

Med en gjennomsnittlig dagsproduksjon på 34,8 liter i 1000 dager, kan ingen klage på Perlas bidrag til melkeproduksjonen, selv om hun ikke har bidratt i særlig grad til kjøttproduksjonen.

Cyster på eggstokkene

Selv om bonden ikke mener dette er noe å være stolt av, er han fascinert av kuas veldige produksjonsevne.

– Dette bidrar jo ikke akkurat til kjøttproduksjonen i landet. Det hele skyldes vel egentlig at jeg ikke har vært våken nok, slik at jeg ikke registrerte at hun hadde eggstokkcyster. Hun er drektig med andre kalven nå og skal kalve i begynnelsen av mai, men det måtte fire forsøk til, sier gårdbrukeren.

Mister tilskudd

Med Perla i fjøset måtte Arnt Stene legge ambisjonene om tolv måneders kalvingsintervall på hylla.

– En annen ting er at slike langmelkere ikke får tilskudd som melkeku ettersom dette bare gis til kyr som har kalva de siste femten månedene, sier Stene.

Annonse

Melkeprodusenten har stort sett holstein i fjøset og har flere ganger erfart at disse kan ha veldig lange laktasjoner.

– De ser ut til å ha flatere laktasjonskruve og bedre evne til å holde lengre, sier gårdbrukeren.

Ikke norgesrekord

Flere har spurt Stene om dette kan være Norgesrekord i produsert mengde på én laktasjon, men den er det etter hva Norsk Landbruk erfarer avdråttskongen, Konrad Norheim, på Stjernarøy i Ryfylke som innehar. Også Norheim driver med holstein.

Melkeprodusent og veterinær Konrad Norheim var første nordmann til å bikke 14 tonn i gjennomsnittsytelse i fjøset. Foto: Camilla Mellemstrand

Da Norsk Landbruk besøkt ham i båsfjøset fra 1936 for noen år siden viste han fram en av fjøsets virkelige stoltheter.

– Jeg vet at mange ikke vil tro på denne historien, for den er nesten for utrolig. Rett før kua skulle avsines etterførste laktasjon, kasta hun kalven. Jeg tenkte at hun måtte slaktes, men ville prøve å melke henne likevel. Etter ei uke melka hun 45 liter. Hun melka tre år i strekk, til sammen 46 857 kilo i en og samme laktasjon. Nå venter vi spent påhvor mye hun vil melke etter at hun kalver for andre gang, Konrad Norheim til Norsk Landbruk den gangen.

Neste artikkel

Tine ønskjer meir feitt i mjølka