Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Skorve samdrift vant Grovfôrkampen

Imponerende avlinger tross krevende vekstsesong

Odd Arne Byberg, Ottar Flatland, Tore Mæland har all grunn til å være stolte over fôrproduksjonen sin. I dag ble de kåret til vinnere i Grovfôrkampen 2017 under Grovfôrkonferansen i Stjørdal. Foto: Camilla Mellemstrand.

På tross av en krevende vekstsesong med store nedbørsmengder over store deler av landet greide deltakerne i Skorve samdrift i Flatdal i Seljord i Telemark å høste 1120 fôrenheter per dekar i Grovfôrkampen 2017.

– Jeg la sjela mi i å få til dette så godt som mulig, så det var morsomt at det ga resultater. Vi hadde utfordringer med isbrann på våren og forsinka høstetidspunkt både på første- og andreslåtten på grunn av mye nedbør, så det var ikke noen selvfølge at vi skulle få et såpass godt resultat, sier en Ottar Flatdal, som tok i mot prisen på vegne av samdrifta under Grovfôrkonferansen 2018 i Stjørdal i formiddag.

Konstant kamp mot regnet

Også de andre deltakerne hadde imponerende resultater, på tross av at flere deltakere med rette kunne døpt om grovfôrkampen til kampen mot regnet.

Lars Henry Dagsland i Skjold i Vindafjord høsta 1033 fôrenheter på to slåtter, på tross av bare to nedbørsfrie dager i hele sommer.

Terje Johnny Sveen oppnådde 1023 fôrenheter 600 meter over havet i Gudbrandsdalen, men John Bjarne Lie i Aure høsta 866 fôrenheter mellom regnbygene.

Annonse

Stort uforløst potensial

Ifølge statistikk fra Statistisk sentralbyrå er gjennomsnittlige grasavlinger i Norge på rundt 415 fôrenheter per dekar eller 500 kilo tørrstoff per dekar.

– Alle deltakerne ligger himmelhøyt over gjennomsnittsresultatene på landsbasis og viser at det er et stort forbedringspotensial i norsk grasproduksjon. Vi håper disse dyktige bøndene kan inspirere andre til å ta tak i sin egen grovfôrproduksjon. Når man kan få til slike resultater i fjellbygdene og på værharde steder i Møre og Romsdal, kan man få det til mange steder. Det handler om god agronomi og planlegging, sier juryformann og grovfôrnestor Lars Nesheim.

Neste artikkel

En rundball er ikke en rundball