Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Skraper, samler opp og kjører bort gjødsla selv

Lely Discovery 120 kommer i salg fra høsten

Kommer i år: Den nye roboten kan erstatte løsninger for innendørs gjødselhåndtering som fritt fall, skrapeanlegg, flyterenner, kanalomrøring, tappeanlegg, traktorskrape og håndmåking. Foto: Lely

Flere produsenter tilbyr skraperoboter, men på Lelys nyvinning, som har fått navnet Lely Discovery 120, er funksjonen utvida.

Roboten nøyer seg ikke bare med å skrape, den samler også opp gjødsla i en innvendig tank. Når tanken er full kjører roboten til et egnet sted og dumper møkka i kjelleren, en pumpegrop, en oppsamlingskum eller liknende.

Roboten er utstyrt med vanntank og dyser som sprøyter ut vann både foran og bak maskinen. Dysa foran brukes til å løse opp møkka før den samles opp, mens dysa bak roboten spyler gulvet rent etter roboten har samlet opp gjødsla. På samme måte som andre skraperoboter er roboten oppladbar og går helt uavhengig av skinner, oppheng eller strømforsyning. Den må imidlertid lades i en ladestasjon. Ved kontinuerlig drift må den lade åtte av døgnets 24 timer.

Annonse

Robotens kjørebane og hvor ofte den skal kjøre, forhåndsprogrammeres.

Ifølge Lely vil de første robotene leveres høsten 2017, og fra januar 2018 vil den være i normal leveranse. Prisen på roboten vil ligge rundt 280 000 kroner.

Neste artikkel

Første gang med funn av fotråte i Bjerkreim