Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

VIDEO: Kåring av værlam

Første steg i utvalget av avlsværer.

Hver høst arrangerer væreringene kåring av værlam. Det er her det første utplukket av fedre til neste generasjon av lam skjer. Vi ble med på kåring i ring 64 som omfatter Lier, Modum og Eiker.

HØYE KRAV

- Det er mye som skal være på plass før det er aktuelt å ta med et værlam på kåring, forteller rådgiver Vinni Foss i Nortura som for anledningen er sekretær og alt-mulig-kvinne.

Værlammet som skal stilles til kåring må være registert i Sauekontrollen senest dagen før kåringsdatoen med korrekte opplysninger om ørenummer, rase, kjønn, fødselsdato, mor, far, høstvekt og høstveiedato.

Før lammet tas ut som kåringskandidat skal man også vite at lammet har lav innavlsgrad, og at mora har et godt eksteriør og gode bruks- og morsegenskaper. Værlammet skal være født normalt lett, og kopplam skal i utgangspunktet ikke kåres.

- På toppen av dette må lammet ha en avlsverdi, såkalt O-indeks, på minst 115 for gå gjennom kåringa, forteller Vinni.

VEIEN TIL SEMINVÆR

På kåringa bedømmes lammet for egenskapene kropp, bein og to ullkategorier. Ti poeng er toppscore, og for at kåringa skal være gyldig må alle de fire egenskapene få karakter over 6. De beste av de kåra værlammene settes inn som prøveværer til avkomsgransking. Noen av de avkomstgranskede værene blir plukket ut som eliteværer, og noen får æren av å bli seminværer.

Er du nysgjerrig på detaljer rundt hvordan kåringa foregår?

Annonse

Les mer i Norsk Landbruk nr 17 som kommer ut i dag!

Hvis du ikke har abonnement, kan du bestille det her.

LES OGSÅ: VIDEO: Ung bonde bitt av sauebasillen.

LES OGSÅ: Rekordgode slakt.

LES OGSÅ: Alt klaffa for sauebøndene.

Neste artikkel

Populært å genteste