Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

VIDEO: Vellykka skifte beiting på raigras

Mikael Wøien lar 43 melkekyr veksle på åtte skifter.

Gjødsling og 
beitepussing er arbeidskrevende, men helt nødvendig for å få god vekst på beitene og optimalisert fôropptak, sier melkeprodusent Mikael Wøien.

Se video øverst på siden

Før Mikael Wøien bygde nytt løsdriftsfjøs i 2011, hadde han 22 melkekyr på bås og beiting på ei fellesseter hele sommeren. At beiting skulle være en viktig del av driftsopplegget også etter at besetninga ble større, og produksjonen økte til 315 tonn, var et viktig 
kriterium da det nye fjøset ble planlagt.

– Etter litt prøving og feiling har jeg nå funnet fram til et beiteopplegg som fungerer veldig bra, sier melkeprodusenten.

Annonse

Han mener at mange fjøstegnere og planleggere har gjort en dårlig jobb når de har planlagt nye, store fjøs, uten å ta hensyn til hvordan kyrne skal komme ut.

– Planleggerne har ikke fulgt med i timen. Forskrifts-endringen om at kua skal ut, kom allerede i 1997. Jeg innser at jeg er heldig som har store beiteressurser rett utafor fjøsdøra, og at ikke alle andre er like heldige, sier Wøien. 


Les vår reportasje om drifta på Søndre Wøien i Norsk Landbruk nr. 14. Kjøp og last ned en digital utgave her. Ønsker du å få Norsk Landbruk rett i postkassa? Da kan du tegne et abonnement her.

Neste artikkel

Utvider beitesesongen i almenningen