Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Glad for å ha fått kornet i hus

Det har vært en tøff sommer for kornprodusentene på Østlandet og Bjørn Sætren synes det er trist å kjøre rundt i Løten i Hedmark og se på alle kornåkrene som fremdeles ikke er tresket. På enkelte åkre er det tydelige dammer. Mange steder er det stygge kjørespor. I en byggåker vi passerer har årets korn tydelig begynt å gro.

Stående bygg som gror er ikke et godt tegn.

Selv har han endelig fått sine 320 dekar bygg i havn.

- Avlingen er 150 kilo lavere per dekar enn det som er vanlig, sier kornprodusenten. Han er glad for at han har egen tørke og tresker, men føler med de som er unge og som ikke har fått investert i eget utstyr.

- Det blir dårlig oppgjør hvis man leverer bare rått korn. Har man ikke eget treskeutstyr, har entreprenøren mange han skal besøke når været endelig tillater kjøring, sier Sætren.

Les også: Forventer historisk lav andel mathvete

PROBLEMATISK Å KJØRE SEG FAST

Selv har han sittet fast med treskeren én gang denne sesongen, men han vet om naboer som har sittet fast både to og tre ganger.

Annonse

- Det er en reel fare for å dra ramma på treskeren skjeiv når man setter seg fast. Flere har fått hjelp av Falken, men nå er de visst blitt skeptiske i forhold til ansvaret og er ikke så interessert i å dra folk opp. Et annet problem med å sette seg fast er at det tar så lang tid å få hjelp at hele dagen går uten at man får treska, sier kornprodusenten.

Han er bekymret for såkornsituasjonen og har bestemt seg for å spare deler av avlingen til eget såkorn.

BONDENS GULL ER BLITT EN KLAMP OM FOTEN

Nå tenker han mest på å få spredd husdyrgjødsla si. Gjødselkjelleren er 3/4 full og må tømmes før vinteren. Vanligvis er all møkka spredd før 1. august. Nå er "bondens gull" gått fra bli en ressurs til å bli en klamp om foten.

- Jeg har aldri hatt problemer med å få spredd møkka tidligere, men det er altfor vått til å kjøre utpå jordet med en 12-kubikks møkkavogn nå, konkluderer Sætren.

Han har fått store grasavlinger, men venter spent på fôrprøvene han tok for noen dager siden.

- Når sola er uteblir kan man ikke forvente topp kvalitet, konkluderer Sætren.

Les også: Må kvitte seg med dyr etter elendig sesong

Neste artikkel

Flere leser Norsk Landbruk