Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Glad for å ha fått kornet i hus

Camilla Mellemstrand
Publisert: 23.09.11 12:00 | Oppdatert: 25.02.14 17:31

Det har vært en tøff sommer for kornprodusentene på Østlandet ogBjørn Sætren synes det er trist å kjøre rundt i Løten i Hedmark ogse på alle kornåkrene som fremdeles ikke er tresket. På enkelteåkre er det tydelige dammer. Mange steder er det stygge kjørespor.I en byggåker vi passerer har årets korn tydelig begynt å gro.

IMG_0324

Stående bygg som gror er ikke et godt tegn.

Selv har han endelig fått sine 320 dekar bygg ihavn.

- Avlingen er 150 kilo lavere per dekar enn det som er vanlig,sier kornprodusenten. Han er glad for at han har egen tørke ogtresker, men føler med de som er unge og som ikke har fåttinvestert i eget utstyr.

- Det blir dårlig oppgjør hvis man leverer bare rått korn. Harman ikke eget treskeutstyr, har entreprenøren mange han skal besøkenår været endelig tillater kjøring, sier Sætren.

Les også: Forventer historisk lav andelmathvete

PROBLEMATISK Å KJØRE SEG FAST

Selv har han sittet fast med treskeren én gang denne sesongen,men han vet om naboer som har sittet fast både to og treganger.

- Det er en reel fare for å dra ramma på treskeren skjeiv nårman setter seg fast. Flere har fått hjelp av Falken, men nå er devisst blitt skeptiske i forhold til ansvaret og er ikke såinteressert i å dra folk opp. Et annet problem med å sette seg faster at det tar så lang tid å få hjelp at hele dagen går uten at manfår treska, sier kornprodusenten.

Han er bekymret for såkornsituasjonen og har bestemt seg for åspare deler av avlingen til eget såkorn.

BONDENS GULL ER BLITT EN KLAMP OM FOTEN

Nå tenker han mest på å få spredd husdyrgjødsla si.Gjødselkjelleren er 3/4 full og må tømmes før vinteren. Vanligviser all møkka spredd før 1. august. Nå er "bondens gull" gått frabli en ressurs til å bli en klamp om foten.

- Jeg har aldri hatt problemer med å få spredd møkka tidligere,men det er altfor vått til å kjøre utpå jordet med en 12-kubikksmøkkavogn nå, konkluderer Sætren.

Han har fått store grasavlinger, men venter spent påfôrprøvene han tok for noen dager siden.

- Når sola er uteblir kan man ikke forvente topp kvalitet,konkluderer Sætren.

Les også: Må kvitte seg med dyr etter elendigsesong