Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kjølig juni gir ekstra gode jordbær

- De norske jordbærene har hatt godt av det relativt kjølige været etter pinse. Så selv om vi må vente litt lengre på bærene kan vi trøste oss med at lav temperatur gir god kvalitet. De første norske frilandsbærene kommer gjerne rundt 10. juni, men det vil drøye enda et par uker før vi ser de store mengdene, sier jordbærbonde Marius Egge i Lier til Newswire.

Les også: LED-lamper i bærdyrking kan utvide sesongen

Sammen med Vestfold, Sørlandet og Rogaland vil jordbærprodusentene i Lier være først ute med smakfulle norske jordbær. Så vil andre steder komme i tur og orden og i månedsskiftet juni-juli vil de fleste kunne få tak i norske jordbær.

Les også: Satser på økologiske jordbær

Produsenter fra Lier, Vestfold, Sørlandet og Rogaland er først ute, men i månedsskiftet juni-jul vil de fleste kunne få tak i norske jordbær. Vanligvis varer den norske sesongen fra midten av juni til midten av august. Bær fra Toten er sist ut av de store produksjonsområdene. I Nord-Norge modnes bærene sent, og er man heldig er det mulig å få jordbær i Tromsø i september.

Les også: Utenlandske jordbær snart like gode som norske

Annonse

Korona er den suverent mest populære jordbærsorten i Norge. Hele 70 prosent av de norske jordbærene vi spiser er Korona.

- Utfordringen er at de ikke holder seg så godt, og nye typer som Sonata er på full fart inn i landet, sier Marius Egge, som selv dyrker Sonata.

Les også: Ny innpakning gir lengre levetid for bær og frukt

Opplysningskontoret for frukt og grønt opplyser at ingen spiser så mye jordbær som oss nordmenn. I gjennomsnitt spiser hver av oss fire kilo jordbær i året, og vi spiser stadig mer år for år. I løpet av de siste 10 årene har forbruket av jordbær økt med over 11 prosent årlig, og en stor del av bærene er norske.

Neste artikkel

Flere leser Norsk Landbruk