Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kjølig juni gir ekstra gode jordbær

Dag Idar Jøsang
Publisert: 07.06.12 12:00 | Oppdatert: 25.02.14 17:18

- De norske jordbærene har hatt godt av det relativtkjølige været etter pinse. Så selv om vi må vente litt lengre påbærene kan vi trøste oss med at lav temperatur gir god kvalitet. Deførste norske frilandsbærene kommer gjerne rundt 10. juni, men detvil drøye enda et par uker før vi ser de store mengdene, sierjordbærbonde Marius Egge i Lier til Newswire.

Les også: LED-lamper i bærdyrking kan utvidesesongen

Sammen med Vestfold, Sørlandet og Rogaland viljordbærprodusentene i Lier være først ute med smakfulle norskejordbær. Så vil andre steder komme i tur og orden og imånedsskiftet juni-juli vil de fleste kunne få tak i norskejordbær.

Les også: Satser på økologiske jordbær

Produsenter fra Lier, Vestfold, Sørlandet og Rogaland er førstute, men i månedsskiftet juni-jul vil de fleste kunne få tak inorske jordbær. Vanligvis varer den norske sesongen fra midten avjuni til midten av august. Bær fra Toten er sist ut av de storeproduksjonsområdene. I Nord-Norge modnes bærene sent, og er manheldig er det mulig å få jordbær i Tromsø i september.

Les også: Utenlandske jordbær snart like gode somnorske

Korona er den suverent mest populære jordbærsorten i Norge. Hele70 prosent av de norske jordbærene vi spiser er Korona.

- Utfordringen er at de ikke holder seg så godt, og nyetyper som Sonata er på full fart inn i landet, sier Marius Egge,som selv dyrker Sonata.

Les også: Ny innpakning gir lengre levetid for bær ogfrukt

Opplysningskontoret for frukt og grønt opplyser at ingen spiserså mye jordbær som oss nordmenn. I gjennomsnitt spiser hver av ossfire kilo jordbær i året, og vi spiser stadig mer år for år. Iløpet av de siste 10 årene har forbruket av jordbær økt med over 11prosent årlig, og en stor del av bærene er norske.