Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ønsker lettere lam

Brattere prisløype oppfordrer til tidligere slakting.

Tidlig: Butikkjedene ønsker å komme tidligere i gang med lammekjøttsesongen og slakteriene ønsker flere lam tidligere enn før. Illustrasjonsfoto: Arne Christoffer Sand

Ti år med underdekning av norske lam har snudd, og verken markedet eller Nortura ønsker lam som er størst mulig. Derfor stimulerer de til tidligere slakting med en brattere prisløype.

Les også: Betalar godt for sommarlam

– Tidligere år har vi ikke greid å levere alt butikkjedene har ønsket i ukene 36, 37 og 38, men nå har vi i meste laget med lam og det må vi utnytte best mulig. Vi ønsker å være mer leveringsdyktige når kjedene kjører kampanjer, og derfor har vi bedt bøndene våre om å levere flere lam tidligere, sier Finn Avdem, som er fagsjef småfe i Nortura.

ØNSKER LAM PÅ 19-20 KILO

Foreløpig ser det ut til at ønsket fra slakteriene har møtt forståelse hos sauebøndene. Nortura alene slakter 18 000 lam denne uka. Det aller meste av dette er lam som har gått på hjemmebeite.

Les også: Fôrar med maxammonbehandla bygg etter lamming

Tidligere slakting fører naturlig nok til at lammene som slaktes er lettere lam enn i fjor. I fjor var hele 16 prosent av lamma over 23 kilo, og Nortura opplevde at kjedene reserverte seg fra å ta mot de største lamma fordi noen stykningsdeler rett og slett ble for store. I år er melodien at slakterisamvirket heller ønsker lam rundt 19-20 kilo i fettgruppe 2 i starten av september enn lam på 23-24 kilo i fettgruppe 3 i oktober.

Prisløype: Årets prisløype fra Nortura er brattere enn tidligere for å oppfordre bønder til tidligere slakting av flere lam.

Prisen til produsentene trappes ned uke for uke, med opptil 2,50 kroner per kilo, for å stimulere til at slaktemodne lam leveres når de kommer fra beite. Tidligere har man blitt belønnet for å sluttfôre lammene helt opp mot grensen for fettrekk, for at lammene skal ha høyest mulig slaktevekt.

FRA UNDERSKUDD TIL OVERSKUDD

Annonse

Slakteriene stimulerer til tidligere slakting av to årsaker. De to siste årene har antallet sauebruk økt med 350, til 14 200 bruk, og gjennomsnittsbesetningen har økt med nesten to søyer, til 62,1. Men i 2015 økte tilførselen av lam- og sauekjøtt med 6 prosent, noe som har ført til at vi har gått fra underskudd til overskudd av kjøtt.

Les også: Austre Bokn: Øya der alle snakkar sau

Prognosene tidligere i år viser et forventa overskudd på 1 800 tonn i år. Tidligere levering gir lettere lam, mindre totalvolum og dermed også et mindre overskudd av kjøtt som må fryses inn.

– Men vi ønsker selvsagt ikke lam til slakt som ikke er slaktemodne, sier Avdem.

INNFØRER IKKE VEKTGRENSE

Tidligere i år bestemte Nortura seg for at de ikke ønsket å innføre en vektgrense for lam, men heller forsøke å regulere lammevekt og total slaktemengde med en brattere prisløype for å gjøre det mindre lønnsomt å levere store lam. Det tiltaket skal evalueres etter sesongen.

Les også: Rekordstor vekst i sauekontrollen

– Å ta i bruk vektgrense er et upopulært tiltak. Det er en del veldig flinke bønder som leverer lam på over 23 kilo rett fra utmarksbeite, uten at de er for feite, og da er det klart at det ikke er populært å bli straffet av en vektgrense. Jeg har vært motstander av en slik vektgrense, men det er noe som vil bli vurdert etter sesongen, sier Finn Avdem.

Neste artikkel

Mener melkebruk står for hopp i angus-semin