Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bedre priser til svenske melkebønder

Svenske melkepriser på vei til høyeste nivå på ti år.

Høsten 2017 ser ut til å bli forholdsvis lys, sammenlignet med prissituasjonen for ett år siden.

Kontrastene er store for svenske melkebønder. Fra dramatiske prisfall til toppnoteringer. Høsten 2017 ser ut til å bli forholdsvis lys, sammenlignet med situasjonen for ett år siden, skriver svenskenes svar på Norges Bondelag, Lantbrukarnas Riksförbund (LRF).

Forrige uke meldte meieriet Arla at de nok en gang øker prisene til svenske bønder, og gir 3,69 SEK per kilo for konvensjonell melk og 4,69 SEK per kilo for økomelk.

Bedre økonomi for melkebøndene

– Sammenlignet med snittet for 2016 innebærer dette prisnivået to milliarder kroner mer betalt for melken, på årsbasis, sier administrerende direktør Patrik Hansson til avisa LandLandbruk.

Mjölkrapporten, en rapport som LRF gir ut hvert kvartal, har regnet ut at svenske bønder tjener 2,35 kroner per kilo melk, etter at fôrkostnadene er trukket fra.

– Det har skjedd en velkommen forsterking i melkeforetakenes økonomi de siste månedene, sier Agneta Hjelström, ekspert på bransjeøkonomi i LRF Mjölk i en pressemelding.

Annonse

Melkeprisene er nå på vei mot det høyeste nivået på ti år, skriver LRF.

Flere årsaker til bedre priser

Det er flere årsaker til den forbedrede økonomien. De internasjonale prisene har steget for alle melkekategorier og smørprisene er på høyeste nivå noensinne, heter det i Mjölkrapporten.

– Bedre betalt for konvensjonelt produsert melk reflekterer en fortsatt styrking av europeiske markeder, spesielt når det gjelder fete produkter, sier Patrik Hansson til LandLandbruk.

Neste artikkel

GDPR innføres i Norge 20. juli