Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Best av alle i 2016

Et år for historiebøkene for Refling Limousin.

Hans (t.v.) og Gyrd Nannestad i ammekufjøsen som ble innviet i 2013. Foto: Dag Idar Jøsang

Med 92 kilo avvente kalver per 100 kilo mordyr gikk Refling Limousin helt til topps og ble kåret til årets ammekuprodusenter 2016 av Tyr. Prestasjonen nådde Gyrd Nannestad og familien i sitt første år som aktiv avlsbesetning.

Les også: De ble årets ammekuprodusenter

– Det var veldig overraskende. Jeg var ikke en gang klar over hvilke kriterier Tyr kåret årets ammekuprodusent etter, forteller han.

Det er ikke for å være beskjeden at den tidligere melkeprodusenten trekker fram sønnene Hans, Tord og Erik som svært viktige årsaker til at Refling Limousin er der de er i dag. Det var da guttene la skisatsinga på hylla og begynte å interessere seg for avl i stedet at oppsvinget kom.

Les også: Flere driver aktivt med avl

– Det er sønnene mine som har løftet avlsinteressen min, og ikke omvendt. De er veldig engasjerte, og når vi skal bestemme hvilken okse vi skal bruke, og hvilke dyr vi skal slakte, har vi gruppemøter. Guttene kan bli veldig ivrige, og diskusjonene kan bli heftige. Det smitter og er veldig inspirerende for meg også, forteller han.

Annonse

Les også: Aukar frå 25 til 76 mordyr

Da sivilagronomen overtok familiegården på Gaupen, nordvest for Brumunddal i 1989 var det melkebonde han skulle bli. Tilfeldighetene ville det imidlertid slik at Gyrd var en av de første som ikke fikk ekstra melkekvote fra staten ved brukerskiftet. Derfor ble det ikke nytt melkefjøs på gården, og i stedet inseminerte hedmarksbonden med sin første kjøttfedose i 1990.

Les også: Fjøs til langt under millionen

Det endelige veiskillet stod familien overfor i 2008. Da bestemte familien seg for å leie ut melkekvoten og satse på ammekyr. Historien og de gode tallene kan du lese mer om i Norsk Landbruk nummer 8, som er på veg ut til abonnentene våre denne uka. Er du ikke abonnent kan du bestille det her.

Les også: Det krever mye å være byggeleder

Neste artikkel

Aldri lov å gå alene oppi bingen