Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Deler ut millioner til vertikal ruccola og matsvinn-prosjekt

Disse prosjektene får drøyt tre millioner til nyskaping.

Nibio Landvik i Grimstad har fått 780.000 til å dyrke ruccola i vertikale dyrkingssystem. Foto: Colourbox

Vertikal produksjon av ruccola i aquaponics-anlegg, bruk av damp i grønnsaksproduksjon, studietur til Østen for å lære om nye dyrkingssystemer, og prosjekt om svinn fra frukt og grønt i butikk. Dette er alle prosjekter som får til sammen tre millioner kroner i støtte fra Grofondet.

Grofondet er et samarbeid mellom Samvirket Gartnerhallen, BAMA og Norgesgruppen. I løpet av ti år skal de finansiere utviklingsprosjekter i frukt- og grøntnæringa. Tirsdag ble fire nye prosjekter offentliggjort.

– Denne gangen synes vi at søknadene som har kommet inn er veldig nyskapende, sier leder for Grofondet Alvhild Hedstein.

Les mer: Nå selges genomdifiserte epler i USA og Canada

Penger til kompetanseheving

Grofondet er på totalt 100 millioner kroner og det deles ut omtrent ti millioner hvert år.

Tidligere har elleve ulike prosjekter over hele landet fått støtte til utviklingsprosjekter. Dette er blant annet plommeproduksjon i plasttunneler, hydroponisk produksjon av settepoteter og norskproduserte søtpoter.

Hensikten med alle prosjektene er å øke forbruket og verdiskaping for norskprodusert frukt og grønt.

At det har kommet søknader innen kompetanseheving og matsvinn, synes Hedstein er spesielt bra.

Annonse

– Dette er første gangen Grofondet deler ut midler til kompetanseheving. Vi mener at det er viktig at forskere, sammen med næringa, reiser til andre land for å lære om nye sorter og nye produksjonsmetoder, sier Hedstein.

Les mer: Erik dyrker grønnsaker i fjøsgulvet

Prosjekt ruccola

Randi Seljåsen på Nibio Landvik i Grimstad er svært fornøyd med høstens tildeling. Hun skal lede prosjektet med vertikal dyrkinga av ruccola i aquaponics anlegg, og har fått 780.000 kroner til å gjennomføre dette. Aquaponics er et produksjonsanlegg der fisk og planter produseres i samme system.

– Tanken bak prosjektet er å få til en helårsproduksjon av norsk ruccola, i vertikalsystem. Vi har allerede et aquaponisk dyrkingssystem, der vi kombinerer fisk med planteproduksjon i dypvannskultur i veksthus. Dette gjør at vi kan koble på den vertikale ruccolaproduksjonen på et system som har vært testet over et par år, og nå er godt ballanser med fisk og planter, sier Seljåsen.

I Norsk Landbruk nummer 16 skrev vi om Overhalla Klonavlssenter som dyrker prebasis settepotet med støtte fra Grofondet. Har du ikke abonnement? Det kan du skaffe her.

Les mer: Jordbærproduksjon i sterk endring

Neste artikkel

GDPR innføres i Norge 20. juli