Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Fenalår fra Norge får champagne-status

Fenalår fra Norge har fått geografisk beskyttelse i EU

Anerkjennelse: Fenalår fra Norge er det første norske landbruksproduktet som har fått juridisk beskyttelse som geografisk spesialitet i EU.

Som første norske landbruksprodukt har Fenalår fra Norge fått status som Protected Geographical Indication i EU.

– Dette er et stort løft fordi det er en juridisk beskyttelse som i første omgang gjør at ingen andre kan produsere og selge dette produktet. Det gir store muligheter, sier Per Berg, direktør for forskning og nyskaping i Nortura og styreleder i Fenalår fra Norge.

TIDKREVENDE PROSESS

Det er ikke gjort i en håndvending å arbeide seg gjennom byråkratiet i EU. Arbeidet med å få godkjent den norske spesialiteten startet allerede i 2006. Søknaden ble sendt til EU for to år siden, og nå er altså godkjenningen endelig i orden.

– Dette er kjempepositivt, spesielt med tanke på nye kunder og nye markeder. Det er den beste kvalitetsbetegnelsen man kan få, sier Berg.

Annonse

Han viser til at champagne og parmaskinke er blant varene som har fått det samme merket.

– Dette er varer som er ektremt godt kjent rundt om i verden. Man ser jo hva champagne kan ta av pris sammenliknet med for eksempel cava og prosecco, sier Berg.

VIKINGMAT

Fenalår er et produkt som knapt finnes i resten av verden. Det har en ekstremt lang tradisjon og man har dokumentasjon på at fenalår ble produsert i Norge allerede under vikingtiden og sannsynligvis mye tidligere enn det også. Den unike smaken er helt annerledes enn hos spekeskinke fra gris, sier Berg.

Neste artikkel

GDPR innføres i Norge 20. juli