Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Født bonde

Nektet å feire 17. mai – ville heller harve sammen med naboen.

Sammen: Dan Amund Lybæk Jensen har alltid visst at han skulle drive gården på Gan, og med seg på laget har han fått både Susanne Andrea Kristoffersen og to små jenter.

Da Dan Amund Lybæk Jensen var liten, nektet han å bli med familien til Fetsund for å feire 17. mai. Pjokken skulle være med naboen å harve.

Svaret på når 29-åringen bestemte seg for å bli bonde, er enkelt. Det har han alltid visst. Historien om den gangen han nektet å feire 17. mai, husker han ikke selv. Det var han for liten til, så historien har han fra mor. Men harving var viktigere enn is, brus og pølse også da.

YTRING: Er driftsoverskudd et godt mål på livskvalitet?

Gården til kornbonden ligger som de fleste andre gårder i ravinelandskap på en bakketopp, ved innsjøen Øyeren i Akershus. Mange har kanskje et indre bilde av korn­åkre på det sentrale Østlandet, som duver svakt i vinden på store og godt arronderte jorder. Men den 100 dekar store gården på Gan, som oldeforeldrene til Dan Amund Lybæk Jensen kjøpte i 1955, er ikke av de mest lettdrevne. Gansdalen, en mil sør for Fetsund, består av mindre daler og bratte sider, der jorda består av store mengder leire.

LES OGSÅ: Gyrd ble årets ammekuprodusent

Etter at besteforeldrene ga seg med gårdsdrifta blei gården leid bort onkelen, men både besteforeldrene og foreldrene bor fortsatt på gården. Då så tidlig at guttungen på Nordre Gjestad var født bonde, og da Dan Amund ble 16 overtok faren gården for å la Dan Amund drive den.

LES OGSÅ: Fjøs til langt under millionen

– Da jeg var ferdig med ungdomsskolen, var jeg fast bestemt på å kutte ut mer skolegang for å bli bonde. Men så fortalte en kamerat som skulle begynne på jordbruksskolen på Hvam, at skolen hadde 36 traktorer og fire gravemaskiner, og da fant jeg ut at det gikk an å gå mer på skole likevel, sier han og smiler.

Mer om Dan Amund Lybæk Jensen og samboeren Susanne Andrea Kristoffersen kan du lese i Norsk Landbruk nummer 6, som er på vei ut til abonnentene våre nå.

Bladet er et plantespesial på 108 sider der du blant annet kan lese om:

* Hva du bør tenke på når du velger såmaskin

* En såmaskin med hjemmelaget kontaktgjødslingspatent

Annonse

* Droner i landbruket: Norges første droneentreprenør, samt kartlegging av gulrust med budsjettdrone, mens Audun Korsæth mener droner er en hype.

* Dag Søby valgte Helly Hansen til satelittlagring av grisegjødsel

* Hva lønnser seg: Tårnsilo eller rundballer?

* Svensk forsøk: Rundballer gir minst fôrtap

* Sensorovervåking vanning

* Slik lykkes du med innmarksbeite til sau

* Brukererfaring med minilaster: Norges første elektriske Avant

* Nøkkeldata på såmaskiner og vanningsmaskiner

Er du ikke abonnent? Abonnement bestiller du her!

Neste artikkel

For lite norsk såkorn