Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Genmodifisert potet er resistent mot tørråte

Kan gå ti år før sorten er godkjent i EU

Ved å hente et gen fra en vill søramerikansk potetsort og sette det inn i produksjonspoteten Desiree, har britiske forskere utviklet en potetsort som er resistent mot tørråte. Forskerne sier til BBC at teknikken med å legge til ekstra gener var essensiell for å få flyttet resistensen mellom sortene.

–Vanlig planteforedling ville tatt for lang tid. Innen genet er introdusert i produksjonspoteten kan soppen allerede ha utviklet seg til å overkomme resistensen, sier professor Jonathan Jones ved Sainsbury Labratory til BBC.

GENER VG. KJEMIKALIER

Tørråte er den plantesykdommen norske potetprodusenter bruker mest sprøytemidler på å bekjempe. Professor Jones mener det er bedre å kontrollere sykdommen gjennom genetikk enn gjennom kjemikalier.

Forsøk med GMO-poteten har gått over tre år. Sommeren 2012 ble alle kontrollpotetplantene angrepet av tørråte, mens de genmodifiserte potetene var fullstendig resistente. GMO-potetene ga i tillegg dobbelt antall rotknoller.

VANSKELIG GODKJENNING

Forskerne tror den største utfordringen for den nye potetsorten vil bli å få EU-godkjenning. I første omgang har det amerikanske potetfirmaet, Simplot, fått lisensen, og vil dyrke poteten i USA.

–Jeg synes det er uheldig at amerikanske bønder skal høste (rot)fruktene av forskning som europeiske skattebetalere har betalt for, sier Jones.

Annonse

Professoren tror at poteten vil være på det amerikanske markedet innen et par år, og at vil ta minst åtte-ti år før den kan være på det europeiske markedet.

UINTERESSANT UANSETT

GMO-kritikere sier til BBC at uansett hvor store de miljømessige fordelene av potetsorten er, så tror de ikke forbrukerne vil være interesserte.

–Britisk lov sier at alle GMO-produkter skal merkes. Erfaring viser at forbrukere i Storbritannia ikke vil ha genmodifiserte produkter i handlekurvene sine. Britiske bønder er for smarte til å produsere noe forbrukerne ikke vil ha, sier direktøren i anti-GMO-organisasjonen GM Freeze, til BBC.

På grunn av den lange og ekstremt kostbare veien for å få godkjent en genmodifisertplante i Europa, er det mulig tørråte soppen har overvunnet resistensen innen den resistente sorten er godkjent for dyrking.

Neste artikkel

Mener melkebruk står for hopp i angus-semin