Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Her henter Bjarne sauene med drone

Da sauene ikke ville hjem, ble de «hentet» med drone.

De var nok ikke helt ferdig med beitesesongen, de tre sauene som beitet oppe i Lovundfjellet i Nordland. 450 høydemeter opp i fjellet måtte de hentes ned. Dog på en litt utradisjonell måte.

– Vanligvis så må vi bruke fire-fem mann og mange arbeidstimer for å jage sauene ned fra dette området. Nå brukte vi omtrent en halvtime, tre kvarter, sier Bjarne Olsen.

Ville ikke risikere skade

Olsen er tidligere sauebonde og tilbød seg på hjelpe kollegaen Nikolai Thomassen (86 år), da de tre siste sauene ikke kom ned fra beite som planlagt i september.

– Jeg har en kamerat som har drone, så jeg foreslo for Nikolai at vi skulle prøve å jage dyra ned med den, sier Olsen.

Men de måtte være forsiktige. For området er svært bratt og de ville ikke skremme dyra og risikere at de ble skadet på vei ned bratta.

– På enkelte steder er stigninga 40–50 grader. Jeg har sett sauer snuble og ramle rundt en fire-fem ganger før de har kommet seg på beina igjen. Så dette er et utfordrende område å gå i, både for folk og dyr, forteller Olsen til Norsk Landbruk.

Les mer: Skal registrere sauens kraftfôrforbruk i Sauekontrollen

Drone brukt som hund

Bjarne Olsen og dronepilot Thomas Iversen gikk opp på en åsrygg på om lag 80 høydemeter i Lovundfjellet. Der rigget de seg opp med iPad og drone. Olsen holdte nettbrettet, mens Iversen styrte dronen ut fra bildene han så på skjermen.

– Det er litt samme teknikken som når bruker hund. Du sender den bort, og når sauene starter å løpe så trekker du hunden unna. Du er nødt til å observere sauene og se hvordan de reagerer, sier Olsen.

Midt uti sansen måtte dronen ned for å bytte batteri, før de kjørte den opp igjen.

Annonse

Les mer: Bruker sauekjøtt som hundemat

«Den teknikken, den teknikken»

Olsen, som i sin tid hadde 140 vinterfôra sauer på det meste, synes denne måten å sanke dyr på, er svært interessant.

– Jeg har klatret mye etter sauer opp igjennom tida, og må si at dette er et helt fantastisk hjelpemiddel.

Etter om lag tre kvarter med droneflyving var sauene kommet ned fra 450 meter, ned på åsryggen på 80 meter. I mellomtida hadde også bonden som eier sauene kommet dit.

– Det er fascinerende å se hvor enkelt det kan gjøres.

Ifølge Olsen var også bonden svært imponert over dronesankinga, og hans kommentar til det hele var: «Den teknikken, den teknikken» forteller Olsen til Norsk Landbruk.

Se de spektakulære bildene fra Lovund i videoen på toppen.

Les mer: Vil ikke endre kvalitetstilskudd på lam

Les mer: Gründerpris til Findmysheep

Neste artikkel

GDPR innføres i Norge 20. juli