Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kraftfôr med 95 prosent norsk korn

Etterspørselen etter kraftfôret som består av opptil 95 prosent norske råvarer har tatt helt av, melder Norgesfôr.

Mer norsk: Alka Supervom ser minst like godt ut som annet kraftfôr, selv om importert soya er erstattet med norsk korn. Tørrere møkk og en liten økning i fettinnholdet er den foreløpige konklusjonen til melkeprodusent Asbjørn Hagene. Foto: Morten Berntsen

Alka SuperVom heter kraftfôret som skapte bølger hos Strand Unikorn i februar. Resepten til kraftfôret som er beregnet for kjøttfe vil bestå av mellom 90 og 95 prosent norsk bygg, mens kraftfôret til melkeku inneholder 75 prosent norsk korn.

I prinsippet går kornet gjennom en lignende behandling som når man behandler korn med Maxammon, men i stedet for å fôre det ut i rå form bruker kraftfôrprodusenten det kraftfôrresepten i stedet for importerte råvarer, som for eksempel soya. Fordelen med Ala SuperVom er dermed at det kjøres ut med kraftfôrbilen, lagres på vanlige kraftfôrtanker og fôres på akkurat samme måte som annet kraftfôr.

Les også: Felleskjøpet lanserer ureabehandla korn

– Vi kjøper den alkaliske reaksjonsfremmeren Home n’Dry fra England. Den blandes i bygg og lagres i tre uker før den blir brukt som bestanddel i kraftfôr, forteller Nora Sandberg hos Strand Unikorn.

TØRRERE MØKK

Melkeprodusent Asbjørn Hagene i Veldre i Hedmark var en av de første kundene som fikk tilbud om å bytte til det nye kraftfôret noen dager før kraftfôrleverandøren la det ut for åpent salg den 1. februar. De første tankprøvene forteller at fettinnholdet i melka gikk opp fra 4,45 til litt over 4,5, mens innholdet av protein, laktose og urea er ganske likt.

Les også: Møkka forteller så mangt

– Vi har bruker bare et kraftfôrslag, så vi gikk helt og fullt over til det nye kraftfôret. Det ser ut til å være smakelig og kyrne eter det som det var et hvilket som helst kraftfôr. Tallene fra roboten viser at det er lite restkraftfôr, forteller Hagene.

Les også: Han gentester alle kalvene sine

Det alkalisk behandlede kornet har en pH på mellom 8 og 9 og skal balansere sur vom. Det skal gi mindre møkk, tørrere møkk og mindre ufordøyde bestanddeler i møkka. Uten at det foreløpig er tatt møkkprøver som viser at dette er tilfelle i samdriftsfjøset på Veldre har Asbjørn Hagene en følelse av at det stemmer.

Møkkprøve: Asbjørn Hagene er spent på om nye møkkprøver vil bekrefte inntrykket av at møkka er tørrere etter at han byttet fra Drøv Fase 1 til Alka Supervom melk.

Les også: Stadig flere aktive avlsbesetninger

Annonse

– Jeg har jo gått og kikket mye ned når jeg har vært i fjøset i det siste, og jeg har en følelse av at møkka har blitt tørrere, forteller han.

SPENNING I TINE

Fôringsspesialist Erik Brodshaug i Tine Rådgiving og er positiv til det nye kraftfôret, som han er til korn som er behandlet med Maxammon. Han ser fram til at Tine, Norgesfôr og NMBU sammen skal gjøre fôringsforsøk med Alka SuperVom denne våren.

Spent: Fôringsspesialist Erik Brodshaug er spent på det nye kraftfôret til Strand Unikorn og Norgesfôr. Foto: Dag Idar Jøsang

– Vi er veldig spente på forsøket og håper å få vite mer om hva som skjer inni vomma til kua. Men jeg vil advare mot å hype kraftfôret slik at det går på bekostning av grovfôr. Det som kanskje er mest spennende med dette kraftfôret er at man øker andelen av norske råvarer fra under 60 prosent og opp til 75 prosent, sier han.

Les også: Kjøttprodusenter gleder seg over Mattilsynets kuvending

Det er et viktig argument også for Asbjørn Hagene.

– Tidligere brukte vi Drøv Fase 1 til høytytende melkekyr, men i det kraftfôret er det en betydelig mindre andel norsk korn. At det er 75 prosent norsk korn i Alka SuperVom er positivt, sier han.

Foreløpig er det bare Strand Unikorn i Norgesfôr som har produsert Alka Supervom, men de andre møllene kommer med etter hvert.

Les også: Dataflyt gir bedre oversikt i regnskapet

– Det er 100 tonn Home n’Dry på veg fra England nå, og så skal kornet lagres i tre uker før vi lager kraftfôr av det. Det er kundene våre i Oppland, Hedmark og Akershus som får det først, men det kommer over hele landet, forteller Nora Sandberg.

Neste artikkel

Nå blir kraftfôrråvarene billigere