Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Krevende vær gir mindre grønnsaker på lager

Stor usikkerhet knyttet til lagringskvaliteten

Mye regn har gjort årets sesong krevende for landets potetprodusenter.

Les også: Leif Johan fikk rojalt besøk i potetåkeren

Mange har slitt både med å få potetene til å overleve ute på jordene og med å få høstet de potetene som faktisk har overlevd.

Årets første lagertelling viser en reduksjon av industripoteter på 16 prosent sammenliknet med i fjor.

Selv om det er mindre industripoteter tilgjengelig i markedet denne sesongen, er det ikke vesentlig avlingssvikt for poteter til pommes frites og chips. Mengdene totalt sett viser en beholdning litt under kontraktsnivå.

MER MANDEL

Lagerbeholdningen av konsumpoteter ligger to prosent under fjorårets lagerbeholdning på samme tid.

Mandelpoteter tar stadig større markedsandeler, og selv etter den betydelige økningen i sesongen 2016–2017 er det en økning også denne sesong.

For småpoteter er det en uendret situasjon sammenlignet med fjoråret, mens spesialpoteter, som ringerikspotet og gulløye, har økt noe inneværende sesong.

MINDRE LØK

Også løklagerene er betydelig redusert sammenliknet med i fjor.

Annonse

Nedgangen er på 17 prosent eller 2000 tonn, og det er fremdeles stor usikkerhet og spenning knyttet til lagringskvaliteten.

Gulrotlagrene har også en reduksjon i lagerbeholdningene. Det ligger rundt 1900 tonn mindre gulrot på lager nå enn på samme tidspunkt i fjor.

MER ØKO-GRØNNSAKER

De økologiske produktene ser ikke ut til å være like hardt rammet av klimaet som de konvensjonelle.

De aller fleste økologiske grønnsakene viser en økning fra i fjor.

Noe av årsaken kan være en større satsning på dyrking av økologiske grønnsaker denne sesongen.

Den største økningen finner vi i kepaløk, med over 100 prosent økning sammenlignet med i fjor.

Landbruksdirektoratet vil foreta en ny lagertelling per 1. januar

Neste artikkel

Skal kåre verdens beste oster – i Norge