Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kristian og Heidi har DeLaval-robot nummer 1000

Hektiske innkjøringsdager i nytt fjøs

Spente: Tre generasjoner Vasseljen gleder seg over at byggeperioden er over og at kyrne har flytta inn i splitter nytt fjøs med Norges DeLaval-robot nummer 1000. Foto: Bjørn Tore Ness, DeLaval.

Seksten år skulle det ta fra DeLaval solgte sin første melkerobot i Trøgstad i Østfold i år 2000, til de kunne feire at robot nummer 1000 ble kjørt igang i det splitter nye fjøset til Heidi Vasseljen og Kristian Leistad i Malvik i Sør-Trøndelag.

– Det er klart det er fantastisk å være den første til 1000 roboter i Norge. Og det triveligste av alt er at roboten går som ei klokke. Det har skjedd en stor forbedring av roboten i løpet av de siste seksten åra, og med det serviceapparatet og den erfaringen vi har i dag, står vi veldig sterkt, sier markedssjef i DeLaval Øyvind Erikstad.

– Det er særlig robotens evne til å finne spener og melke alle kyr som har forbedret seg. Også krevde robotene mye mer tilsyn for seksten år siden enn de gjør i dag. Antall service-teknikere har ikke økt i takt med antall solgte roboter, for det er mange færre driftsforstyrrelser i dag, sier produktmarkedssjef Alf Odin Olsen.

TRAVLE DAGER

Heidi Vasseljen og Kristian Leistad har på ingen måte ligget på latsida etter at de tok over gården i Malvik kommune i Sør-Trøndelag på nyåret.

Det gamle båsfjøset, med plass til 25 kyr, ble revet i april, og i løpet av sommeren så en splitter ny driftsbygning på 1200 kvadratmeter dagens lys på samme tomta.

– Siden vi bygde nytt fjøs på den samme tomta som gamlefjøset stod på, har alle dyra vært ute i 23 uker nå. Vi har asfaltert en plass og leid en container med en tandemstall, hvor vi har melka kyrne i byggeperioden. Det har vært hektisk, forteller Kristian Leistad.

STOR PRODUKSJONSØKNING

Det nye fjøset har 63 liggebåser, egen sinkuavdeling og ungdyrside med to liggebåsrekker og plass til å fôre fram alle oksekalvene. I år har de produsert rundt 300 tonn melk, men fra nyttår har de fått leid ytterligere 200 tonn kvote, så i det nye fjøset skal det årlig produseres 520 tonn.

Annonse

I Malvik kommune finnes det både røde og blå roboter, men Kristian og Heidi landa på DeLaval, fordi en av bøndene de samarbeider tettest med, har hatt blå robot i seks år.

Fordi de kjøpte både fôringsanlegg, skraperobot og komplett innredning fra Felleskjøpet, fikk de et godt tilbud.

– Du har litt mer tyngde som oppdragsgiver når du kjøper komplett pakke, sier Kristian Leistad.

Det er en uke siden innflytting i det nye fjøset. Nå er det lange dager med innkjøring i roboten og mye som skal læres for både to- og firbeinte.

– Det er nok 20-30 prosent av besetningen som trenger litt hjelp enda, men det blir flere og flere som går selv for hver dag, sier gårdbrukeren.

Neste artikkel

Mener melkebruk står for hopp i angus-semin