Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Lars og Kristian er Norges beste på melking

Kompisene vant høythengende NM-tittel for junior og senior

FLINKE AVLØSERE: En norgesmester-tittel kommer godt med på cven for avløserne Lars Wøien Alhaug og Kristian og Kristian Krubel Djupnes.

På høstarrangementet til Norges bygdeungdomslag, som gikk av stabelen på Stange i helga, stakk kompisene Lars Wøien Alhaug (20) fra Hadeland og Kristian Krubel Djupnes (21) fra Gjøvik av med hver sin NM-tittel i maskinmelking.

Mens Lars innkasserte seieren i junior-klassen, tok Kristian den gjeveste pokalen i seniorklassen.

AGRONOMER FRA VALLE

Begge gutta jobber som avløsere, begge har tatt agronomutdanning på Valle videregående skole og begge er i høyeste grad smitta av kugalskap.

– Det var veldig moro. Det er jo dette jeg driver med hver dag. Det handler om mengdetrening og motivasjon, sier Lars.

Han forteller at det er mye som skal klaffe for å få til en helt perfekt melking.

– Man må gjøre ordentlig reint, man må stimulere juret og man må sette på organene korrekt, slik at det blir minst mulig luft og mest mulig behagelig for kua. Man må hele tida følge med på kua, slik at hun ikke blir stressa. Jeg tror en av årsakene til at jeg vant, var at jeg har god trening i å se når organet skal tas av. Det er viktig å ikke tomgangsmelke, samtidig som det er viktig at det ikke er melk igjen i juret når man er ferdig, forklarer junior-norgesmesteren.

TAKKER HUSDYRLÆREREN

Lars har hjulpet til i onkelens fjøs fra barnsben av og har mista tellinga over hvor mange ulike fjøs han har jobba i som avløser i løpet av de siste åra.

Som en av sine viktigste lærermestere trekker Lars fram husdyrlærer Predrag Prodanovic på Valle videregående.

Annonse

– Også må jeg takke alle arbeidsgiverne mine, som har latt meg prøve og feile. Det er praksis man virkelig lærer av, sier norgesmesteren.

ROBOT ER KJEMPEBOMMERT

Begge gutta gikk på Valle før det nye robotfjøset på skolen ble ferdig, noe de er veldig glade for.

– Jeg synes det er en kjempebommert å bygge fjøs med robotmelking på en landbruksskole. Det er masse læring i å måtte jage dyra til melkegraven, håndtere dem i melkestallen, vaske jurene og se alle de ulike type jurene som finnes. I det nye fjøset er fjøsstellet gjort i en fei, og innebærer hovedsakelig måking av møkk og trykking på en dataskjerm. Jeg tror man får en mye bredere forståelse for hvordan kua fungerer når man melker i en melkegrav enn når man melker med robot. Når man utelukkende har fått opplæring i et robotfjøs, er man ikke godt nok utdanna til å være avløser ute i eldre fjøs og det er tross alt dem det er flest av, sier Kristian.

TIDLIG KRØKES

Han er blitt norgesmester tre ganger på rad i juniorklassen og tok i år sin første seier i seniorklassen.

Alle ferier tilbragte han i onkelens melkefjøs i Surnadal. Det som foregikk innenfor fjøsets fire vegger har vært hans hovedinteresseområde siden før han kunne gå og allerede som seksåring fikk han være med å melke.

– Å bli norgesmester i melking handler om å ha dyretekke, kunnskap om hygiene og teknisk forståelse. I tillegg kommer et snev av konkurranseinstinkt godt med, sier den erfarne norgesmesteren.

Neste artikkel

Ny forskning på karbonbinding i jord