Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Norskeid grisefarm skaper furore i Latvia

Dyreverner gikk undercover

Dårlig dyrevelferd: Innovasjon Norge har støttet en norskeid svinegård i Lativa med tolv millioner kroner. En dyreverner som gikk undercover og jobba på gården i fem uker, har nå avslørt dårlig dyrevelferd på gården.

Det norskeeide grisefarmen, SIA Baltic Pork, har skapt furore i latviske medier etter at en dyreverner, som gikk undercover og jobbet på gården i fem uker, har publisert bilder og video fra svineproduksjonen.

Se filmen her

TOLV MILLIONER I STØTTE

SIA Baltic Pork, som eies 100 prosent av det norske selskapet International Pork Investment AS (IPI), har mottatt 12,47 millioner kroner i støtte fra Innovasjon Norge. Innovasjon Norge eier 28 prosent av aksjene i selskapet, mens Mørk Engebretsen Invest AS eier 68 prosent.

– Avsløringene viser en forkastelig og sjokkerende behandling av griser. Innovasjon Norge eies av staten og fylkeskommunene. Det er totalt uakseptabelt at de har investert penger som tilhører det norske fellesskapet i disse grisefarmene, uttaler daglig leder i Anima - Stopp dyremishandling, Hilde Valbjørn Hagelin.

– Ved å spytte inn over 12 millioner i dette griseprosjektet har Innovasjon Norge rett og slett investert millioner av kroner i dyremishandling.

– Vi i foreningen Anima - Stopp dyremishandling håper at politikerne nå reagerer og gir klar beskjed til Innovasjon Norge om å holde seg unna dette svineriet. Innovasjon Norge bør trekke seg ut av svineprosjektet umiddelbart, sier Hagelin.

- UAKSEPTABELT

Da TV 2 gjorde Innovasjon Norge kjent med dokumentasjonen fra dyrevelferdsorganisasjonen onsdag sendte de en henvendelse til IPI umiddelbart for å få en redegjørelse av saken fra deres styre.

Annonse

– Dyremishandling er totalt uakseptabelt. Den dokumentasjonen vi har sett viser forhold som vi har behov for å bli forklart, sier kommunikasjonsdirektør Kristin Welle-Strand i Innovasjon Norge til TV 2.

Welle- Strand sier at Innovasjon Norge vil følge saken tett og at de avventer tilbakemelding fra styret og ledelsen i sleskapet før de tar stilling til hvordan saken skal håndteres.

Daglig leder Ove Henrik Mørk Eek i IPI sier til TV 2 at den aktuelle gården blir kontrollert jevnlig.

– Jeg har ikke andre kommentarer nå enn at virksomheten i Latvia blir drevet 100 prosent i tråd med latviske- og EU-regler. Virksomheten blir kontrollert jevnlig av offentlige myndigheter, og det er aldri funnet avvik, sier Mørk Eek til TV2.

Han sier videre at styrelederen for IPI nå vil få utarbeidet en rapport for Innovasjon Norge.

Neste artikkel

Tomb dominerte Husdyrtreff nok en gang