Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ny app styrer vanninga

Raindancer kan brukes på alle typer anlegg.

Applikasjon: Raindancer kan brukes på alle typer vanningsmaskiner. Bildemontering: Odd Ivar Langegard og Raindancer

Med appen Raindancer kan du overvåke og styre vanninga fra mobil eller datamaskin hvor enn du måtte befinne deg, og samme hvilket spredermerke eller maskin du har.

Et solcellepanel sørger for at spredevogna har strøm til å rapportere posisjonen sin, og om sola skulle svikte, hjelper et batteri til i opptil fem dager. Denne sesongen testes også en funksjon der man kan starte, stoppe og endre hastighet på vanningsmaskinen, og endre trykket på pumpa. Både posisjonen og trykket på spredevognene overføres automatisk til programmet, og vanninga starter når sensoren indikerer trykk.

Les også: Skjerpede proteinkrav krever riktig gjødslingsstrategi

Raindancer, som forhandles av Brødrene Freberg, holder blant annet oversikt over plassering, distanse, framdrift og aktuelt trykk på opptil 40 maskiner om gangen, og man får en enkel oversikt over ferdigvannede og ventende områder, samt detaljert informasjon om tidligere vanning. Vanninga vises enten som fargekoder på et kart eller i en liste.

Les også: Første Kuhn seksmeter solgt i Norge

Annonse

Statusen på de ulike spredevognene sjekkes hvert sjuende minutt. I tilfeller der maskinen stopper, det oppstår inntrekksfeil, vanntrykket faller under ønsket nivå eller spredevogna har velta, blir feilen rapportert med en tekstmelding eller e-post, som kan gå til inntil åtte personer. Det gjør det også om spredevogna nærmer seg kritiske områder, som for eksempel veier, jernbane eller hus.

Les også: Korn trives best ved dypgrøfting

Spredebredde og utkjørt vannmengde regnes automatisk ut så lenge dysestørrelsen er definert, og hvert inntrekk får sin egen historikk. I loggen kan det lages rapporter for myndig­hetene, styringsveiledning, og man kan få ut kostnadsfordeling mellom ulike gårder.

Neste artikkel

Problemer med å feste øremerker?