Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Så mye tjente sauebøndene i fjor

Enorme forskjeller i dekningsbidrag

Stor forskjell: Gjennomsnittlig dekningsbidrag før tilskudd var på 756 kroner per vinterfôra sau, viser en analyse av 340 gårdsregnskap fra Haugalandet i Rogaland.

Mens trykte og sosiale medier fylles av oppslag om Afganistan-eksport, overfylte fryselager og sauekjøtt som brukes som hundemat, har Tveit Regnskap sett på økonomien for sauebøndene i sitt distrikt.

340 GÅRDSREGNSKAP

Basert på en analyse av 2016-regnskapene på nærmere 340 sauebruk på Haugalandet, kan regnskapsførerne fortelle ganske mye om økonomien på sauebruk i fjor.

Gjennomsnittlig dekningsbidrag var på 756 kroner per vinterfôra sau uten tilskudd.

Inkluderes gjennomsnittstilskudd på 1452 kroner, endte dekningsbidraget på 2208 kroner.

Sauebøndene i undersøkelsen hadde i gjennomsnitt 76 vinterfôra sauer, oppnådde en kjøttpris på nesten 65 kroner og produserte 27 kilo kjøtt per vinterfôra sau.

STORE FORSKJELLER

Annonse

Regnskapsanalysen viser imidlertid at det er enorm forskjell på dekningsbidraget hos ulike produsenter.

Den flinkeste produsenten hadde et dekningsbidrag før tilskudd på 2296 kroner, altså høyere enn gjennomsnittsprodusentens dekningsbidrag etter tilskudd.

Inkluderes tilskudd, satt den beste produsenten igjen med over 4000 kroner i dekningsbidrag per vinterfôra sau.

De tretti prosent beste produsentene hadde et dekningsbidrag per vinterfôra sau på 1500 kroner før tilskudd og 2942 kroner etter tilskudd. Gjennomsnittlig oppnådd kjøttpris for disse lå på nærmere 60 kroner.

Neste artikkel

Kritiser Tine for pseudovitenskap