Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Selger dyr på grunn av fôrmangel

Livdyrformidlingen i Nortura leter etter plass til 200 storfe.

Mange bønder frykter at de ikke har fôr til dyra gjennom hele vinteren. Ekstra mange livdyr er nå meldt inn for salg hos Nortura region vest.

Mye nedbør og mangel på finværsdager har skapt store utfordringer på Sør-Vestlandet. Nå får det også konsekvenser for livdyrhandel av storfe i Nortura.

– Det er mange som fortsatt ikke har fått berget andre- og tredjeslåtten og som risikerer å ha for lite grovfôr gjennom vinteren, forteller livdyrsjef Odd Finnesand, i Nortura region vest.

Derfor har mange storfebønder nå meldt inn ekstra mange dyr som de ønsker å selge som livdyr. Per utgangen av uke 38 har Nortura fått om lag 200 innmeldte dyr som de ikke finner plass til. Nå går de ut og ber bønder med kapasitet ta kontakt.

Les mer: Regn i 70 av 72 dager

Slakt er eneste utvei

– Får vi ikke solgt disse som livdyr er slakt eneste utvei, og det vil være veldig synd. Dette er alle rekrutteringsdyr, altså dyr som skulle vært med på å bygge opp storfepopulasjonen både på melk og kjøtt, ikke vanlige oppfôringsdyr, sier Finnesand.

Med den offensive satsinga på storfe de siste årene, har gjort at livdyrformidling vært en glede, for livdyrsjefen i region vest. Men i år er det redusert interesse. Dette vil også få konsekvenser på lengre sikt, mener han.

– Slakter vi mange av rekrutteringsdyra vil det ta oss tilbake ett eller to år før vi er tilbake opp på nivået vi er i dag. Siden vi ikke kan kjøpe livdyr fra andre land, må vi starte oppbyggingen litt på nytt igjen, sier Finnesand.

Les mer: Vanskelig kornhøst på Østlandet

Ny telledato kan gi flere innmeldinger

Annonse

Den vanskelige grovfôrsituasjonen har vist seg å to utslag. Det ene er at flere bønder melder inn til livdyrsalg. Det andre er at færre bønder ønsker å kjøpe livdyr.

– De som vanligvis kjøper inn dyr har den samme bekymringen som de som melder inn dyr de ikke har plass til, sier Finnesand.

Livdyrsjefen i region vest frykter nå at disse 200 innmeldte dyrene bare er starten på en enda større utfordring. Fordi, fra og med i år er telledatoen for produksjonstilskudd flyttet til 1. oktober.

Tror godt vær kan redde livdyroverskuddet

– Beholder bøndene dyra til etter 1. oktober får de tilskudd for dem, og da kan det hende at vi får mange innmeldinger etter telledatoen, sier Finnesand.

Han ønsker imidlertid ikke å svartmale situasjonen. Han tror at mange kan klare seg gjennom vinteren med litt ekstra innkjøpt grovfôr og kanskje en større andel kraftfôr enn vanlig.

– Situasjonen er en belastning for mange. Men nå er det slik at den norske bonden er robust og de er kjent for å hjelpe hverandre. Vi oppfordrer til å kontakte oss om noen har ledig kapasitet, sier Finnesand.

Les mer: Stadig flere aktive avlsbesetninger

Neste artikkel

GDPR innføres i Norge 20. juli